A 14-es huszárok nyomában

„Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz benyújtott és megnyert pályázatunk lehetővé tette, hogy Erdélyben kövessük a második bécsi döntés után a huszárok, illetve a 3. magyar hadsereg bevonulásának útvonalát. Ennek kapcsán jártunk Szatmárnémetiben, Máramarosszigeten, Nagybányán, Kolozsváron, Tordán, Torockón, Nagyenyeden, Gyulafehérváron és Nagyváradon.

Nagybányán a Teleki Magyar Házban, újságban előre meghirdetett időpontban találkoztunk a helyiekkel, és megemlékeztünk a második bécsi döntés 75. évfordulójáról. Jól sikerült történelemórát tartottunk, bevezetőként egyesületünk titkára foglalta össze az akkor történteket, majd egy helyi nyugdíjas matematikatanár, illetve egy mérnök mondta el az általuk átélt élményeket. Egy hölgy csak azért nem mondta el felszólalásként, hogy ő gyerekként virágcsokorral köszöntötte a katonákat, mert még mindig mély hatást vált ki belőle. Ezután tartalmas, kötetlen beszélgetéssel zártuk az estébe nyúló összejövetelt.

A csodálatos Erdélyországban rengeteg látni- és csodálnivaló van, csak egyet-kettőt emelek ki. Tisztelegtünk a Házsongárdi temetőben több híresség síremlékénél, de felkerestük Mátyás és Bocskai szülőházát, és megálltunk Vass Albert táblaképe előtt is. Felemelő érzés volt Gyulafehérváron járni, ahol nem kisebb elődeink születtek, mint I. Rákóczi Ferenc, II. Apafi Mihály, de ott halt meg Izabella királyné, János Zsigmond, az utolsó szabadon választott magyar király, Bocskai Erzsébet, Báthory Kristóf, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György fejedelmek is.

Összefoglalva csodálatos négy napot töltöttünk Erdélyben, melynek során képet kaptunk történelmi múltunk egyes helyeiről, jelenlegi életéről, jövőbeni céljairól. Köszönjük a Támogatáskezelőnek.”

Agura Péterné