90-es tempóban kerékpárral? Igen! A profik így csinálják.

 Szombaton minden a kerékpározásról szólt Nyíregyházán. A Bringaváros 7.1 nagy sikert aratott, biciklire pattantak kicsik és nagyok, hogy a városrészeket érintve pecséteket szerezzenek. De nem csak a tombolasorsolás érdekelte őket, egyszerűen szeretnek bringázni. A városrészek közötti versenyt a Jósaváros nyerte, míg az iskolák közötti vetélkedés győztese a Kertvárosi Iskola lett. A rendezvényen persze olyanok is elindultak, akik komoly országúti versenyeken is rajthoz állnak. Az NYKSE sportolója, Fodor Dávid számára ez csak egy könnyed tekerés volt. Viszont amíg egy átlag bringás számára már az is nagy szó ha Tokajig kiteker a kerékpárúton, ők ezt ötven perc alatt megteszik. 

- Ha egyedül megyünk, olyan 40-42 km/h-s átlaggal haladunk, ha csapatban, akkor segítjük egymást, és gyorsabb a tempó. Hogy mi volt a legnagyobb sebesség amivel eddig haladtam? 92 km/h egy hosszabb lejtőn. Ilyenkor beszűkül a világ, csak az útra és az ellenfelekre koncentrálsz - mondta Fodor Dávid. 

Persze ehhez a sebességhez egy megfelelő kerékpárra van szükség. Keskeny gumik, könnyű váz, de a lényeg: megfelelő erő. Télen is edzésben maradnak a bringások, ha nagyon hideg van, akkor váltanak benti tréningre. Ilyenkor a kerékpár hátsó kerekét rögzítik egy speciális görgőhöz, melynek az ellenállását is lehet változtatni, így szimulálhatják az emelkedőket. Néhány éve volt már Nyíregyházán kerékpáros verseny, és jó hír, hogy jövőre is lehet. 

- Szeretnénk Nyíregyházára hozni egy rangos nemzetközi verseny rajtját, már tárgyalunk ebben az ügyben, és minden esély megvan arra, hogy komoly viadal házigazdái legyünk - mondta Dr. Ulrich Attila alpolgármester. 

A szabolcsi megyeszékhelyen sokan használják kerékpárjukat, ki edzésre, ki közlekedésre. Jó hír, hogy a kerékpárutak építése tovább folytatódik, így a jelenlegi 60 km-es szakasz rövidesen tovább bővül. 

Dankó László