87. Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán

– 1929-ben, 87 esztendővel ezelőtt a könyvhét megálmodói azzal a vággyal indították útjára az eseményt, hogy népszerűsítsék az olvasást, egyúttal megszerettessék a könyveket. Az egyre inkább digitalizálódó világunkban ez a cél egyre aktuálisabb – mondta megnyitó beszédében Bajnay Kornél önkormányzati képviselő, aki hozzátette, a Guttenberg galaxis vége még várathat magára, ugyanis mindegy min olvassuk a történetet, könyvben vagy e-bookon, az olvasás pallérozza az elmét és fejleszti a szókincset. Mindezek mellett pedig érzelmileg is pluszt ad az olvasónak, ha könyvet vesz a kezébe.

 

További képekért kattintson a fotóra!

– Az olvasás népszerűsítése mellett az esemény másik fontos célja, hogy lehetőséget biztosítson a helyi alkotók bemutatkozására – mondta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

 

Találkozni az alkotókkal

 

A több mint nyolc esztendeje töretlen sikerrel megrendezett esemény egyik legfontosabb momentuma, az olvasók és az alkotók találkozása. A nyíregyházi könyvhét idei eseménysorozatán több országosan is elismert alkotó várja az olvasás szerelmeseit. Itt lesz Péterfy Gergely, József Attila-díjas író, Nemere István író-műfordító és a Washingtonban élő Trembácz Éva Zsuzsanna is. A megnyitó napján a József Attila-díjas Darvasi Lászlóval beszélgethetett a közönség, aki elmondta, számára mindig nagy izgalommal várt esemény a könyvhét, ugyanis ilyenkor mindig újdonsággal érkezik, illetve örömmel veszi az olvasói kérdéseket is.

 

Kulturális programok

 

A június 13-áig tartó ünnepi könyvhét kísérő rendezvényei között lesz fotó- és festménykiállítás, hangosolvasási verseny, dedikálás, könyvkígyó akció, népi játszóház és barkács-kuckó is. A Kossuth téren esténként zenei koncertek szórakoztatják majd a közönséget. A könyvtárban pedig ingyenes lesz a beiratkozás, valamint a kölcsönzött könyvek visszaadására amnesztiahetet hirdetnek.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)