80 kutya várja az örökbefogadást

Közel 80 kutya várja az örökbefogadást a NYÍRVV Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepén. Az intézmény 108 férőhelyes, szükség esetén ezt bővíteni is tudják. A telepen 2011 óta nincs altatás, így egy idő után minden kutyát örökbe fogadnak, de a nem kívánt szaporulatok következtében folyamatos az utánpótlás. Az Állategészségügyi Telep munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy az örökbefogadás komoly és megfontolt döntés legyen. A felelős állattartás elengedhetetlen ahhoz, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek ne teljenek meg.

A lakosság által bejelentett kóbor, illetve gazda által leadott kutyák várják az örökbefogadást a NYÍRVV Állategészségügyi Telepén. Az állatok először két hétig karanténba kerülnek, ahol megfigyelik őket, amennyiben betegség állapítható meg, elkezdik a kezelést, ezt követően már gazdásíthatók. Általában nem fajtatiszta kutyák kerülnek be, változatos az állomány, többségük ivartalanított. A menhelyekről, gyepmesteri telepekről történő kutya választást egyre inkább szorgalmazza a társadalom, mert ezek az állatok jellemzően hálás természetűek. Az azonban fontos, hogy az örökbefogadás megfontolt döntés legyen a gazdi részéről is.

„Aki eljön hozzánk, annak mindig hangsúlyozzuk a felelős állattartás fontosságát. Soha ne hirtelen felindulásból, ajándéknak válasszunk kutyát, legyen az egy komoly döntés! Ami nálunk egyedüli feltétel, az az, hogy legyen meg a kutya és a gazdi között a kölcsönös szimpátia. Ez az alap. A gazdinak kell fejben eldöntenie, hogy a további feladatokat (szükséges oltások beadatása, a kutya szükségleteinek biztosítása) vállalja, ha ezek mind megvannak, akkor nem lesz gond” – emelte ki Rónaszéki Péter, az Állategészségügyi Csoport vezetője.

Kölyök és idős – akár 11–13 éves – kutyák is kerülnek az Állategészségügyi Telepre. A kistestű, fiatal kutyák nagyobb eséllyel találnak új otthonra. A kóbor kutyák esetében nagy az utánpótlás, a nem kívánt szaporulatok évről évre töltik meg a menhelyeket. A telepen 2011 óta nincs altatás, így egy idő után minden kutyát örökbe fogadnak.