72 óra kompromisszumok nélkül

A főiskolás Kun Evelin a Szivárvány Idősek Otthonába érkezett, hogy a 72 óra kompromisszumok nélkül program keretében segítsen az otthon lakóinak. Azt mondja, szívesen vesz részt az akcióban, mert ezzel gyakorlatot is szerez a későbbi munkájához.

– Először veszek részt ezen a programon, a 72 óra kompromisszumok nélkül sorozatban – mondta. – Fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon, és legalább évente egyszer, hogy ha van rá lehetőségünk egy ilyen program keretein belül, mindenképpen tegyük meg. Nekem a tanulmányaimhoz hozzátartozik ez, én védőnőnek tanulok és emberekkel foglalkozom leginkább. Így az idősek otthona egy remek hely volt, hogy tudjak segíteni másokon.

A háromnapos önkéntes ifjúsági akciót a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezte meg. Az önkéntesek többnyire a felekezetek fenntartásában működő intézményekbe mehettek jószolgálati munkát végezni. A Szivárvány Idősek Otthona igazgatója elismerően beszélt a programról.

– Azért jó, hogy önkéntesek vannak az intézményben, mert kívülről jönnek – mondta Kovács Lajosné intézményvezető. – Az idősek nagyon szeretik, ha jönnek hozzájuk beszélgetni, és van, akivel meg tudják osztani a napi problémájukat, nehézségüket és közös kapcsolat alakul ki közöttük. Amikor pedig valaki a családban beteg lesz és elkezdődik az intézményi gondoskodás, akkor az önkéntesek is teljesen másképp fogják megélni, ha családtagjukról lesz szó.

Október 8. és 11. között 8 ezer önkéntes vett részt a 72 óra kompromisszumok nélkül című programban. A három nap alatt 286 projektben segédkezhettek. Az önkéntesek amellett, hogy időseknek és elesetteknek segítettek, többek között szemetet szedtek, parkokat, elhanyagolt sírokat tettek rendbe, ruhát osztottak és hátrányos helyzetű gyerekekkel játszottak. Az önkéntesség fontosságát hirdető programhoz ráadásul Európa más országaiban is csatlakoztak.

Z. Pintye Zsolt