72 éve bombázták Nyíregyházát

1944. szeptember 6-án, 11 óra 5 perckor érte el annak a 116 darab, B-24 Liberator típusú 4 légcsavaros távolsági nehézbombázónak az első raja Nyíregyházát, amely több mint ezer bombát szórt a városra. A bombák egyenként 250 kilogrammosak voltak. Ezek teljesen lerombolták az állomás környékét, a Széchenyi utcát, a Szarvas utca egy részét, de telitalálatot kapott például egy, a Nyírfa és a Sarkantyú utca sarkán álló lakóház is, pincéjében felnőttekkel és gyerekekkel. A bombázás következtében 80 nyíregyházi, közöttük 14 gyermek az életét vesztette, többen pedig maradandó, súlyos sérüléseket szereztek.

 

Háború súlyos következményekkel

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, a háborúnak az érzése és maga a háború olyan szörnyű dolog, amely az emberiség történelmét végigkísérte. Hozzátette, ha napjainkra gondolunk, akkor láthatjuk azt, hogy milyen következményei vannak, hiszen több millióan érkeznek Európába. Gond van az elhelyezésükkel, sok problémát, közöttük integrációs gondokat is felvet helyzetük. Az alpolgármester kifejtette, ez régen is így volt, mert eszmék ellen harcoltak, vallások vallások ellen harcoltak, emberek pedig emberek ellen.

További képekért kattintson a fotóra!

– Mi, akik már a békébe születtünk és viszonylag nyugodt környezetbe, fogalmunk sincs arról, hogy mi történt – fogalmazott dr. Ulrich Attila.

 

72 éve töltött paprika

 

Dr. Molnár István 10 éves volt, amikor bombázták Arany János utcai otthonuk környékét. Éppen gimnáziumi beiratkozásából tért haza édesapjával, amikor megszólalt a légvédelmi sziréna éles, ijesztő hangja. Édesanyja ebéddel akarta hazavárni őket, de ebből nem lett semmi. Dr. Molnár István elmondta, náluk ez egy nagyon nagy családi hagyomány, hiszen akkor édesanyja töltött paprikát akart készíteni. Ki is tette a paradicsomot az ablakba érni. Természetesen az ebédből semmi nem lett, minden odaveszett. A család azóta minden év szeptember 6-án töltött paprikát ebédel, vagy ha bárhol látják ezt az ételt, eszünkbe jut a bombázás.

A megemlékezés a vasútállomás után az Északi temetőben található emlékműnél folytatódott.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)