71 százalékkal nőtt januárban a hulladéklerakó forgalma
71 százalékkal megnőtt az orosi hulladéklerakó forgalma januárban az elmúlt év azonos időszakához képest. A többletfeladat köszönhető a lakosság szelektív hulladékgyűjtési kedvének, illetve a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. szakemberei szemléletformáló munkájának. Amióta a kék-sárga kukákat rendszeresen használja a lakosság, azóta csökkent a városban a kommunális szemét mennyisége is.

Hatalmas, több emeletnyi szeméthegyek sorakoznak Oroson, a Regionális Hulladékkezelő Központ Szelektív Hulladékgyűjtőjének udvarán. Ide hozzák naponta több fordulóban a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. teherautói a lakossági szelektív hulladékot. Az Okoskuka program keretein belül az elmúlt évben Nyíregyházán a zsákos hulladékgyűjtést felváltotta a sárga-kék edényekben történő szortírozott tárolás. A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. 22 ezer darab 240 literes kukát osztott ki térítési díj nélkül a város családi és sorházas övezeteiben. A szolgáltató munkájának és a lakosság befogadókészségének köszönhetően pozitívan változott a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége. 2016 januárjában az előző év azonos időszakához képest 71 százalékkal növekedett meg az orosi Regionális Hulladékkezelő Központ Szelektív Hulladékgyűjtő csarnokának forgalma.

 

Szállítás – szortírozás – újrahasznosítás

 

A hulladékot gyűjtőjáratok szállítják a válogatóközpontba, ahol egy korszerű, modern gépsoron anyagonként szedik szét a szemetet. A gépek mellett kézi erő is közreműködik a felesleges anyagok különválasztásában. A bálázást követően a hasznosítóüzembe kerül a válogatott szemét. Az orosi hulladékválogatóban négy éve szortírozzák a használt cikkeket.

További képekért kattintson a fotóra!

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezetője jelentősnek ítélte az idei évet, hiszen számottevő mértékben növekedett a hulladék mennyisége. Az ügyvezető azt mondta, eddig nyolc-, esetleg tízórás műszakokban válogatták a dolgozók a szemetet, de ez nem lesz elegendő, így két vagy három műszakban lenne lehetőség a hulladék megfelelő kezelésére.

 

Több a szelektív, kevesebb a kommunális hulladék

 

Mivel a lakosság szelektív hulladékgyűjtési kedve megnőtt, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. február 1-jétől bővítette járatait. A kék-sárga kukákat most már havonta nem egy, hanem két alkalommal szállítják el a kertes házas övezetekből. A járatrendváltozásról és az új beosztásról folyamatosan kapnak tájékoztatást a lakosok, de elolvashatják azt a www.thgkft.hu oldalon is. A szelektív hulladékgyűjtés következménye, hogy kevesebb lett a háztartásokban keletkező kommunális hulladék mennyisége. Ez több szempontból is hasznos, hiszen így csökken a környezetterhelés, valamint nő a hulladéklerakók élettartama.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)