Medvejóslat: itt a tél vége?
Rövid lesz a tél, ezt jósolják a Nyíregyházi Állatpark medvéi. Egy régi, erdélyi monda szerint, ha Gyertyaszentelő napján, azaz február másodikán a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azonnal visszabújik, mert még kitart a hideg. A nyíregyházi medvék gondozóik szerint ma elő sem akartak bújni a házukból. Így, ha lehet hinni a népi időjóslásnak, a felhős idő és a medvék egybehangzóan a rövid telet jelzik.

Csöndes volt ma a nyíregyházi barnamedvék kifutója. Sem a fák között, sem a medveházban nem látszott Lolka és Bolka, a két mackó. Az állatparkban azt mondják, két hete senki sem látta őket, még az ételüket sem fogyasztották el. A medvék persze nem tűntek el. A gondozók már korábban észrevették, hogy egy barlangot kezdtek el ásni, néhány hete pedig, amikor nagyon hideg lett, ide vackoltál be magukat. Az erdélyi néphagyomány szerint Gyertyaszentelő napján azonban elő kellene bújni a medvéknek, hogy megnézzék, milyen az időjárás. A nyíregyházi macik azonban valószínűleg más naptárt használnak, vagy nagyon mélyen alszanak, mert ma még az orrukat sem dugták ki az odújukból.

További képekért kattintson a fotóra!

– Még a földfelszín alatt tartózkodnak, saját maguk készítettek a többhektáros területen egy barlangot, és ott durmolnak most is – mondta Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető. – Azt tudni kell a barnamedve téli álmáról, hogy nem igazi téli álom, nem hibernálódnak, csupán lelassulnak, „takarék üzemmódra” állnak ilyenkor és valószínűleg megzavarta őket ez a hőmérsékletkülönbség, mert múlt héten még -17 fokot mértünk itt, most pedig +10 fok van, de ők ezt nem tudják igazából.

A hagyomány úgy tartja, ha a medvék előbújnak a barlangjukból és meglátják az árnyékukat, azonnal visszafekszenek aludni, mert hosszú lesz a tél. Ha hihetünk a hagyományoknak, akkor idén korán jön a tavasz, mert ugyan enyhe volt ma az idő, de felhős volt az ég Nyíregyháza felett, így az árnyékukat biztosan nem látták volna meg a mackók. Gyertyaszentelőn azonban a pacsirtákra is érdemes figyelni. Ha ezen a napon, vagy a következő két hétben énekelni kezdenek, még garantáltan hosszú lesz a tél. Ma a Sóstói-erdőben azonban csak papagájricsajt és farkasüvöltést lehetett hallani, így a pacsirták szerint is a végéhez közeledik a tél...

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Sóstó Zoo; Szarka Lajos)