7 templom zarándoklat Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Közel 350 fiatalt várnak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája által második alkalommal szervezett 7 templom zarándoklatra március 25-én, Nyíregyházán. 

A mintegy 15 km-es gyalogos zarándoklat március 25-én, szombaton 09:00 órakor indul a Seregély István Papi Szociális Otthon Szent Antal-kápolnájától (Vasgyár utca 1.), ahonnan Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya indítja útra a fiatalokat.

Ezt követően a kertvárosi egyházközségben, a Fatimai Szűz Mária-templomban (Írisz u. 6.) várják a fiatalokat. A következő állomás a Városi Köztemetőnél lesz, majd a jósavárosi Szent Imre-kápolnában (Ungvár stny. 19.), az örökösföldi Isteni Irgalmasság-templomban (Törzs utca), a borbányai Szent László-templomban (Pásztor u. 1/A.), végül a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban (Kossuth tér 4.), pihennek meg a fiatalok, ahol elmélkedéseket hallgatnak a zarándoklat témájáról, a hét főbűnről. 

Az elmélkedéseket a zarándoklat szervezői, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, egyházmegyei ifjúsági referens és Németh István káplán atyák tartják.

Palánki Ferenc megyéspüspök is csatlakozik a gyalogos zarándoklathoz, a borbányai Szent László-templomtól (Pásztor u. 1/A.) kíséri a fiatalokat az utolsó állomáshelyre, a társszékesegyházba, ahol szentmisét mutat be a fiatalok részére.

A 7 templom zarándoklattal egy római hagyományt honosítottak meg a szervezők Nyíregyházán. A római Német-Magyar Kollégium (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum) hallgatói nagyböjtben templomokat átívelő zarándoklaton vesznek részt, amelynek végállomása a Szent Péter téren, az Angelus. Végigjárva a város templomait a résztvevők egy lelki életet segítő, belső utat is megtesznek. A nyíregyházi zarándoklattal arra hívják a fiatalokat, hogy lépjenek ki a megszokott életritmusukból, álljanak meg, nézzenek rá, hogy hányadán állnak az Istennel, az embertársaikkal és önmagukkal.

 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye