7 szobor, amelyet látnod kell, ha Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn jársz
Nyíregyházát szokás a Szobrok városának is nevezni, és ez a cím jár a megyeszékhely turistaparadicsomának, Sóstógyógyfürdőnek is. Egy kis sétával alig egy óra alatt mind a 7 szobor könnyen megcsodálható. A legidősebb szabadtéri műalkotás 1940-ben készült, a Krúdy Vigadóval szemben található (Korsóvivő). A legfiatalabb pedig a 2001-ben készült Zsiráf család, a Nyíregyházi Állatpark bejáratának szomszédságában.

Napozó
Kincses Mária, 1979
A sóstói csónakázó tóban lévő sziget közepén van az alkotás. Az ülő női akt szobrát már 1967-ben elkészítette a szobrász, de csak 1979-ben állították itt fel. Napsütésben nagyon szép fotókat készíthetünk a Napozó hölgyről, csodálatos a környezet (Tó, fahíd).

 

Blaha Lujza
Markolt György, 1984
A ,,nemzet csalogánya" két alkalommal, 1882-ben és 1921-ben is járt Nyíregyházán. A Sóstón töltött napoknak állít emléket a mészkőből készült szobor, amelyet a művésznőről elnevezett sétány melletti parkban lepleztek le. A szobor a Tófürdő bejáratával szemben található.

 

Fekvő nő
Csontos László, 1966
A Krúdy Vigadó mellett található. Ezt a szép szobrot 1966-ban állították fel a nyíregyházi Sóstógyógyfürdőn, a Krúdy Vigadó melletti parkban.

 

Korsóvivő
Halmágyi István, 1940
A szobor a Krúdy Hotel, ma Krúdy Vigadó előtt található. Az alkotás Sóstógyógyfürdő első szobra. A közel 1,5 méteres műkő talapzaton áll Halmágyi István szobrászművész által készített egész alakos bronz szobor.

 

Álló nő
Nagy Sándor, 1966
A szobor a szökőkút mellett, a Blaha Lujza sétány közelében található. Jól illeszkedik a környezetéhez, belesimul a fák közé.

 

Krúdy Gyula
Mészáros Dezső, 1973
A szobor a Tófürdő előtti parkban, a Tófürdő bejárat és a szökőkút között félúton található. Krúdy Gyula a Sóstó szerelmese, aki családjával 1924 nyarát, a város vendégszeretetét élvezve Sóstón töltötte. Ennek emlékét is idézi ez a szobor, no és a szépen felújított vigadó (korábban hotel) is őrzi a nagy nyírségi író nevét.

 

Zsiráf család
Orr Lajos, 2001
A Zsiráf család rendkívül népszerű, mert a Nyíregyházi Állatparkba érkező gyerekek és felnőttek gyakran pózolnak a bronzból készült szobor előtt. A szobor az állatpark bejáratával szemben, egy kis ,,dombon” található, melyre lépcső visz fel. A ,,domb” tavasztól őszig virágokkal van beültetve.