60 ezer bölcsődei férőhely a cél országosan

– Az elmúlt öt évben mintegy 28 milliárd forintból több mint hatezer bölcsődei férőhely jött létre, csaknem ötezer pedig megújult Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a bölcsődék napja alkalmából rendezett központi ünnepségen kedden, Nyíregyházán. Novák Katalin hangsúlyozta, ezt a munkát fogja tovább folytatni a kormány a jövőben is, a cél a 60 ezer bölcsődei férőhely elérése és kialakítása lesz. Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy minden szülőnek, aki a gyermekét bölcsődében szeretné elhelyezni, rendelkezésére álljon elegendő férőhely, és ezek ott jöjjenek létre, ahol szükség van rájuk.

További képekért kattintson a fotóra!

– A bölcsődei férőhelyek bővítésével párhuzamosan munkahelyeket is teremtünk, így ezer új állás is jött létre – emelte ki Novák Katalin. – Kiemelten tekintünk önökre, értjük és ismerjük az önök előtt álló kihívásokat. Az erkölcsi megbecsülés mellett az anyagi is fontos – tette hozzá az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Nyíregyháza az élvonalban

– Nyíregyháza azon kevés városok közé tartozik, ahol nem csökken, hanem nő a népesség – ezt dr. Kovács Ferenc polgármester mondta a Váci Mihály Kulturális Központban tartott ünnepségen. A gyermekszületési szám is folyamatos emelkedést mutat, az önkormányzat pedig a kiemelt feladatok közt kezeli az óvodákat és a bölcsődéket. Jelenleg 716 bölcsődei férőhelyen fogadják a gyerekeket önkormányzati és egyházi fenntartású intézményekben, ez az országos átlagnál jobb adat.

– Nyíregyházán 9 bölcsőde működik, az elmúlt 3 évben indított programunk eredményeként 11 óvodát és 6 bölcsődét újítottunk fel. Az a tervünk, hogy a következő két évben az összes intézményt felújítsuk. Nagyon nagy szükség volt erre. Volt olyan bölcsőde, ami 1967-ben épült és a nyílászárókat azóta sem cserélték. Ilyen körülmények között voltak a gyerekek és a dolgozók – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének szervezésében megtartott kétnapos konferenciára több mint 400 gondozónő érkezett az ország minden részéről. Az ülésezés végén Novák Katalin miniszteri elismeréssel tüntetett ki több bölcsődei dolgozót.

Erdős József; Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)