60 éves az Apáczai

Hatvan évvel ezelőtt 12-es számú általános iskolaként kezdte meg működését a mai Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Akkor 530 gyerekkel kezdték meg az oktatást. A legtöbbjük a környéken lakott. Velük 20 pedagógus foglakozott.

 

12-es iskolaként kezdődött

 

Bartha Dénes, alapító pedagógus elmondta, Nyíregyházán kevés iskola volt, és sok volt a gyerek. Túlzsúfoltak voltak az általános iskolák, ezért úgy határoztak, hogy december 10-vel létrehozzák a 12. számú általános iskolát a volt jegyzőtanfolyamon. Hozzátette, ez az épület most is áll, a Sóstói utca és az Erdő sor sarkán.

 

Nehéz első évek

 

A visszaemlékezések szerint az első évek nehezek voltak, hiszen a gyerekek több iskolából érkeztek. Tudásuk és magatartásuk eltérő volt, így az akkor tanítóknak az volt az egyik legnagyobb feladatuk, hogy közösséget kovácsoljanak a fiatalokból. 1958-ban felépült a nyolc tantermes iskola, amelyben már modern körülmények fogadták a tanulókat.

 

Apáczai Csere János Általános Iskola

 

Nyíregyháza lakóinak ugrásszerű növekedése és a demográfiai hullám miatt 1962-ben létrehozták a tanárképző főiskolát, így gyakorló általános iskola lett az akkor 6 éves iskolából. Ekkor vette fel az első magyar enciklopédista, Apáczai Csere János nevét. Az iskola ezt követően módszertani központtá vált, majd ennek a tantestületnek egy része alapította meg az Eötvös Gyakorlót. 2015-ben a Klebelsberg Intézményfenntartó rendszerébe került át az intézmény. Az Apáczai mindig város egyik legnagyobb általános iskolája volt.

További képekért kattintson a fotóra!

Andó Károly, az Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója kifejtette, a pluszt abban nyújtja az iskola, amit minden pedagógusnak meg kell tenni bármelyik intézményben. Ez pedig a gyermekközpontúság, a gyermekszeretet, és a szakma, valamint a hivatástudat ápolása és a szülőkkel való jó kapcsolat. Andó Károly hozzátette, fontos az, hogy a pedagógus a saját szakmáját tekintse hobbijának és örömmel menjen be az iskolába.

Jelenleg 860 tanuló tanul az intézmény falai között. Őket ebben a tanévben 65 pedagógus oktatja. Az Apáczai előkelő helyet foglal el a város általános iskolái között.

 

Jó helyen az iskola

 

Bajnay Kornél, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője azt mondta, az intézmény folyamatosan fejlődött és eljutott a jelenbe, ezért úgy véli, hogy nagyon-nagyon jó és kiemelt helyen van a város életében. Hiszen 860 általános iskolás életét megszervezni, őket tanítani, óriási feladat.

Az elmúlt hat évtized alatt írókat, orvosokat, sportolókat, nyelvészeket és tanárokat nevelt ki az intézmény. Ez is bizonyítja, hogy a kellő alapokat az összes szakmához elsajátíthatták az egykori és a jelenlegi apáczais diákok.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)