60 éves a Neurológiai Osztály – Tudományos üléssel egybekötött megemlékezést tartottak
Fotó: Szarka Lajos

Hatvan évvel ezelőtt, 1962 őszén nyitotta meg kapuit a Neurológiai Osztály a Jósa András Oktatókórházban, ahol azóta is a tudomány fejlődését követve dolgoznak a betegek gyógyulásán. A jubileum alkalmával tudományos üléssel egybekötött megemlékezést tartottak.

 

Hatvan éve nyitotta meg kapuit a betegek előtt a Jósa András Oktatókórház Neurológiai Osztálya. A több évtized alatt, a tudomány fejlődésének köszönhetően, az osztály is folyamatosan fejlődött, látott el és gyógyított megannyi beteget. A jubileum alkalmával tudományos üléssel egybekötött megemlékezést tartottak, amelyen dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kiemelte, hogy fontos a múlt ismerete és megőrzése.

– A 60 évbe hihetetlenül sok siker volt. Nyilván voltak nehézségek, amit az akkori vezetésnek meg a kollektívával együttműködve meg kellett oldani. Meggyőződésem, hogy nincs jelen, nincs jövő a múlt ismerete, a múlt hagyományának megőrzése nélkül. Természetesen minden időszakban új feltételek, új makro- és mikrokörnyezetben dolgozunk, ezeket a felmerülő gondokat és problémákat aktuálisan meg kell oldani. Nem mehetek el szó nélkül a mai nap a mellett, amit önök is hallanak, nagyon sok kihívás és változás várható az elkövetkező évben is. Az intézményünkre is nagyon sok feladat vár, ezt együtt tudjuk csak megoldani. A COVID időszak még inkább megmutatta és igazolta számunkra, hogy csak együtt vagyunk erősek. Csak együtt vagyunk képesek az előttünk álló feladatokat megoldani – mondta el dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Dr. Diószeghy Péter, a Neurológiai Osztály volt osztályvezető főorvosa előadást tartott az elmúlt évtizedekről.

– 60 év! Az osztály hatvanadik születésnapját ünnepeljük. Amikor készültem az előadásra, végiggondoltam, hogy ennek a 60 évnek csaknem a felét, 26 évet töltöttem el ezen az osztályon és ebből 24 évet az osztály vezetésével foglalkoztam. Az osztályt 1962. október 15-én nyitották meg, abban az épületben, ahol a belgyógyászat működött annak idején. Az első osztályvezető főorvos dr. Faragó Lajos volt – mondta el előadásában dr. Diószeghy Péter, a Neurológiai Osztály volt osztályvezető főorvosa.

A Neurológiai Osztály múltján kívül a megemlékezésen tudományos előadásokat is hallhattak a résztvevők, dr. Varannai Lajos „A mindennapok ma: kezelési lehetőségek előrehaladott Parkinson-kórban” címmel, prof. dr. Oláh László pedig „Újdonságok az ischaemiás stroke terápiájában” címmel tartott előadást.

Kapcsolódó galéria

Neurológiai konferencia a kórházban 2022