60 éve semleges Ausztria

Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést Nyíregyházán, ahol 11 éve működik osztrák konzuli képviselet. Itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül a hajdú-bihariak és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek intézhetik kereskedelemmel, gazdasággal, politikával, oktatással és civil területekkel kapcsolatos ügyeiket. Az Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus minden évben megemlékezik Ausztria 1955-ös eseményéről, amikor visszanyerte függetlenségét és önállóságát.

További képekért kattintson a fotóra!

Johannes Leibetseder, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének követtanácsosa szerint
ez az ünnep nagyon fontos az osztrákoknak, hiszen 1955-ben dőlt el az, hogy Ausztria lakossága ismét egy önálló államban élhet. A tanácsos hozzátette, ráadásul ez az esemény a magyar történelemre is hatott, hiszen egy évvel később az 1956-os magyar menekültek így Ausztriába, mint az első szabad, nyugati államba mehettek.

Budapesten kívül csak Nyíregyházán emlékeznek meg minden évben az október huszonhatodikai osztrák nemzeti ünnepről.

[REKLAM]

Dr. Barabás László tiszteletbeli konzul arról beszélt az ünnepi fogadás előtti sajtótájékoztatón, Ausztriának fontos ez a magyar ünnepekhez képest viszonylag fiatal évfordulója, amely az osztrák mentalitásnak is egy nagyon erős pillére. A tiszteletbeli konzul kifejtette, talán nem véletlen az sem, hogy az Osztrák Köztársaság Nyíregyházán létesített konzuli képviseletet. Hozzátette, Nyugat- Magyarországon ugyanis a határon átnyúló kapcsolatok sokkal természetesebbek, mint itt. A keleti országrészben éppen ezért sokkal inkább kell ezeket segíteni, szervezni.

Az utóbbi években a Tiszteletbeli Osztrák Konzulátusnak is köszönhetően egyre erősödtek az osztrák- magyar kapcsolatok. Ez kihat a kereskedelem, a gazdaság, a turizmus és az oktatás területére is. Az elmúlt héten Ausztriából érkeztek turisztikai szakemberek a városba, hogy megtapasztalják, milyen lehetőségeket kínál Nyíregyháza és környéke az osztrák kirándulóknak.

Az Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus minden csütörtökön 10 és 12 óra között várja a Városházán azokat, akik Magyarország nyugati szomszédjával kapcsolatos hivatalos ügyeiket szeretnék intézni.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)