6. Tárogatós Világtalálkozó és Hangverseny

2021. július 7-18. között – az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett – kerül sor a 6. Tárogatós Világtalálkozó megrendezésére Kelet-Magyarországon, Vaján, a Vay Ádám Kastélymúzeumban.

A rendezvény szervezője, házigazdája a Rákóczi Tárogató Egyesület. Ez az egyesület fogja össze a tárogatón játszó magyar és külföldi zenészeket. Az egyesület évente országos tárogatós találkozót szervez, ötévente pedig tárogatós világtalálkozó megrendezésére kerül sor.

A 6. Tárogatós Világtalálkozó programja két részből áll:

Első rész: 2021. július 7–11. Helyszín: Vaja, Vay Ádám kastélymúzeum, művelődési ház. Programok: szakmai előadások, hangversenyek, egyéni bemutatkozások, tárogatókészítők, fúvókakészítők bemutatója, valamint hangverseny Sárospatakon a Rákóczi várban, és tokaji borok kóstolója Tokaj-hegyalján. A szakmai programokon országosan és nemzetközileg elismert szakemberek számolnak be a tárogatókutatás legújabb eredményeiről. Ismert tárogatóművészek hangversenyeket adnak és mesterkurzusokat is tartanak. Minden résztvevő tárogatós bemutatkozási lehetőséget kap. Sokféle zenei stílus kerül bemutatásra: magyar népzene, más népek zenéje, jazz, valamint klasszikus és kortárs zene a 17. századtól napjainkig. A konferencia eseményeinek követését online kapcsolat létesítésével biztosítjuk.

Második rész: 2021. július 11–18. A világtalálkozón résztvevő tárogatósokból egy Nemzetközi Tárogató Együttes alakul, és ez az együttes hangversenyeket ad Magyarország különböző helyszínein. Lesz hangverseny templomokban, múzeumokban, várakban és kiemelt nemzeti emlékhelyeken. /Kiránduló koncertkörút./

A tárogatót magyar hangszerként ismerik az egész világon. A tárogató a Magyar Értéktárban „ kiemelkedő nemzeti érték és HUNGARIKUM” címet kapott. A Rákóczi Tárogató Egyesület igyekszik mindent megtenni azért, hogy ez a hangszer minél ismertebb, kedveltebb legyen a magyar és a külföldi közönség előtt.