5,7 milliárd az Állatparkra

Az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjának programsorozatában az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők. A nyíregyházi rendezvényt dr. Kovács Ferenc polgármester és Gajdos László ügyvezető közös sajtótájékoztatója nyitotta meg. dr. Kovács Ferenc elmondta, a TOP forrásokból 30 milliárdot használhat fel a város. Már elkészült a Szegfű utca felújítása és a Debreceni és Kígyó utca csomópontja, több helyen a csapadékvíz elvezető hálózat rekonstrukciója, amit folytatnak is. A tervek között szerepel a 36 önkormányzati óvoda és 9 bölcsőde felújítása, egy új kórházi óvoda építése, a Sóstó további fejlesztése, a Bencs-villa rekonstrukciója. Egy másik programban biztosított 7 milliárd forintos forrásból új buszokat vásárolnak és utastájékoztató rendszert építenek ki, intermodális csomópont létesül a vasút- és az autóbusz állomás között és folytatódik a kerékpárutak építése is.

 

5,7 MILLIÁRD AZ ÁLLATPRKNAK

 

További képekért kattintson a fotóra!

Gajdos László ügyvezető arról beszélt, hogy a Nyíregyházi Állatpark a kormány jóváhagyásával több mint 5,7 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a következő években. Az első program heteken belül elkezdődhet, 1,7 milliárd forintból megépül a Blaha Lujza sétányon a Pangea Ökocentrum, amely egy különleges szálloda és oktatóközpont lesz. Szeptember végén indulna a látogatócentrum beruházása, amely Sóstó „kapuja” lesz, a létesítmény információs bázisként és egyben a park új főbejárataként is funkcionál majd. Az öt elemből álló fejlesztési csomag részeként megújul a hópárduc a kifutója és kibővítik a fókamedencét. A tervek szerint még ősszel elkezdődhet a négy kilométer hosszú ökológiai tanösvény építése, illetve előkészítés alatt van az India-ház és egy, Európában egyedülálló, 3 milliárd forintból megépülő, a jégkorszakot bemutató látványosság is.

Az Uniós Fejlesztések Nyílt Napján az állatparkban a belépőjegy árából 10 százalékos kedvezményt kaptak a látogatók, de bábelőadások, koncertek, kézműves foglalkozások, arcfestés, kormányablak fotózás, szerencsekerék játék is várta a vendégeket.

Szoboszlai Tibor
Fotó: Szarka lajos