50 éves a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona – A jubileum alkalmából ünnepséget tartottak

Szőkéné Berecz Ilona intézményi lelkész azt mondta:

Ebben az otthonban nemcsak mi vagyunk. Nemcsak az intézmény van, a szemmel látható falak és nemcsak az emberek... Hittel és meggyőződéssel, a legnagyobb örömmel mondjuk, hogy maga az Isten van velünk.

Az istentisztelet után az intézmény vezetője emlékezett az elmúlt 50 évre. Vári Zoltán előadásában kiemelte, 1951-ig működött szegényház Nyíregyházán, ám '51-től nem volt ellátást nyújtó intézmény a városban.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Szükségszerű volt egy új otthon létrehozása, a tervezés 1965 novemberére lett kész; az első 5 lakó pedig 1968. január 28-án költözött a Tölgyes utcai épületbe.

Az otthon 1968-ban kezdte meg a működését 200 férőhellyel, akkoriban úgy hívták, hogy Általános Idősek Otthona, mivel még nem voltak az ellátások azokban az években specifikálódva. Napjainkban 305 férőhellyel működik az otthon, az Etel közi telephelyünkön pedig 50 férőhely érhető el. A 305 férőhely itt, a székhelyen tovább specifikálódott különböző ellátási formákra: 30 férőhelyen működik átmeneti ellátás, 33 férőhelyen pszichiátriai betegek otthona, 30 férőhelyen tudjuk ellátni a mozgásukban fogyatékos személyeket és 212 férőhelyen pedig az idős embereknek tudunk segítséget nyújtani.

Nyíregyháza a közelmúltban ismét megkapta a Családbarát Önkormányzat díjat – hangsúlyozta a rendezvényen Jászai Menyhért.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Az alpolgármester elismeréssel szólt az intézmény működéséről.

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona a város legnagyobb szociális ellátóhelye, amely nagy örömünkre Magyarország Kormányától 200 millió forintos támogatást kapott, az idén áprilisban adtuk át a beruházást. Megszépült és energetikailag hatékonyabb lett az épület. Nemcsak az itt élőknek lett komfortosabb és kényelmesebb, hanem a dolgozók számára is.

Az alpolgármester hozzátette, ugyan az épület önkormányzati tulajdonban van, Nyíregyháza legnagyobb ellátotti létszámmal működő integrált intézményét, városunk egyik erős közössége, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség tartja fenn.


Dér Vivien