50 éve melegít a távhő

Harmadik alkalommal rendezték meg Magyarországon és Nyíregyházán a Távhőszolgáltatás Napját. A Kossuth téren játékokkal és ismeretterjesztő beszélgetésekkel várták nemcsak a távfűtéses lakásban élőket, hanem azokat is, akik egyéb energia segítségével fűtenek. A rendezvény célja, hogy megismerjék az emberek a távfűtést, mint az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési lehetőséget.

 

Fél évszázada a lakosság szolgálatában

 

Ebben az évben 50 éves a szolgáltatás a városban, Nyíregyházán 1966-tól melegedhetnek a távfűtés segítésével az emberek. Akkor a szolgáltatást az ingatlankezelő szervezte, majd 1982-ben alakult meg a SZABOLCSHŐ Vállalat. A társaság 10 éven keresztül megyei hatáskörben működött, majd 1992-ben a feladatok önkormányzati kézbe kerültek. Ekkor alakult meg a NYÍRTÁVHŐ Kft. A társaság biztosítja jelenleg is 16 ezer nyíregyházi lakás és ezer különböző nagyságú intézmény és közületi fogyasztó távhőellátását. Ez azt jelenti, hogy Nyíregyházának majdnem minden lakosa kapcsolatban áll a távhőszolgáltatással.

 

Nyíregyháza az élen

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, a távhő a legkorszerűbb fűtési mód, hiszen környezetbarát, biztonságos és kényelmes. A város vezetője hozzátette, az önkormányzat az elmúlt években nagyon sikeresen tudott pályázni és forrásokat nyerni felújításra. A polgármester kifejtette, a vezetékrendszer állapota jelenleg jóval az országos átlag fölött van, hiszen a vezetékrendszer egyharmada, 16 kilométer teljesen korszerű. Ezeket az elmúlt négy évben cserélte ki a város. Dr. Kovács Ferenc elmondta, erre szükség volt, hiszen a régi, elavult csövek már az üzembiztonságot veszélyeztették. És igen sokba kerültek.

Nyíregyházán az országban először vezették be azt, hogy a melegvíz-mérők rádió kommunikációval rendelkeznek. Így a fogyasztók zavarása nélkül le tudják olvasni az órák állását. A város minden távhős lakásában termosztatikus radiátorszelep van, így mindenki maga tudja meghatározni, mennyi fűtőenergiát kér. Ennek köszönhetően országos viszonylatban Nyíregyházán használják az emberek a legkevesebb fűtési energiát. A NYÍRTÁVHŐ elmúlt 4-5 évét az innováció jellemezte, hiszen olyan fejlesztések történtek, amelyek korszerűbbé tették a szolgáltatást. 2015-ben több kilométer vezetéket cseréltek ki, így a teljes gerinchálózatnak és a rendszernek több mint 40 százaléka újult meg. A Nyírtávhő munkatársai ezekről a fejlesztésekről is beszélgettek a fogyasztókkal a Távhőszolgáltatás Napján.

 

A számlák mögött emberek állnak

 

Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a pénteki rendezvény célja a távhő imidzsének javítása és az, hogy közelebb kerüljenek a városlakókhoz, ahhoz a közel 60 ezer emberhez, akit fűtési energiával látnak el. A cég vezetői szükségesnek tartják azt, hogy azok, akik felhasználják ezt az energiát, megismerjék a társaságot, hiszen a rendezvényen személyesen találkozhatnak a szolgáltató kollégáival. Így nem csupán a számlát kapják kézhez a fogyasztók, hanem megismerkedhetnek azzal a humán erőforrással, akik a cég mögött állnak.

 

A fejlesztések folytatódnak

 

Fejlesztéseket idén is tervez a NYÍRTÁVHŐ Kft. A csőcseréken túl új fogyasztókat is szeretnének a rendszerhez csatlakoztatni. Május elején indul a Benczúr és a Bessenyei tér környékén a távvezetékek építése, amely a közelben lévő intézmények távhőbekapcsolását teszi lehetővé. Ezzel hozzájárul a szolgáltató a város levegőjének tisztaságához.

 

Ismeretterjesztés diákoknak

 

A NYÍRTÁVHŐ Kft. nem csupán a Kossuth téren találkozott a fogyasztókkal, hanem munkatársaik a Móricz Zsigmond Általános Iskolában és az Arany János Gimnázium és Általános Iskolában tartottak előadást a tanulóknak a környezetvédelemről és a távhőszolgáltatás jelentőségéről.

 

Ma cselekedni a holnap gyermekeiért

 

Piskóti Luca, az Arany János Gimnázium és Általános Iskola 8. b osztályos tanulója nagyon érdekesnek tartotta a tájékoztatót. Azt mondta, fontos lehet ez a fűtési megoldás, hiszen környezetbarát és segítségével szebb jövőt tudnak gyermekeiknek biztosítani. A diáklány hozzátette, hátha nekik a környezetvédelemmel már nem kell olyan mértékben foglalkozni, mint az ő generációjának.

A Távhőszolgáltatás Napját jövőre is szeretné a NYÍRTÁVHŐ Kft. megrendezni azért, hogy minél többen találkozzanak ezzel a fűtési lehetőséggel és a benne rejlő környezetkímélő megoldásokkal.

M. E.