48 férőhelyes bölcsődét épít a Nyíregyházi Egyházmegye Oroson

A Nyíregyházi Egyházmegye két helyszínen, Rakamazon és Nyíregyháza-Oroson új, egyenként 48 férőhelyes bölcsődét épít. A Vezér utcai intézmény alapkövét és időkapszuláját január 29-én, hétfőn helyezték az épület alapjába. Az ünnepélyes alapkőletételen Szocska Ábel görögkatolikus főpásztor mellett dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is beszédet mondott.

A Nyíregyházi Egyházmegye két helyszínen, Rakamazon és Nyíregyháza-Oroson új, egyenként 48 férőhelyes bölcsődét épít. A Vezér utcai intézmény alapkövét és időkapszuláját január 29-én ünnepélyes keretek között helyezték az épület alapjába. Az imádsággal és az alapkő megáldásával egybekötött eseményen Szocska Ábel megyés püspök mellett dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő és dr. Kovács Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet. Utóbbi hangsúlyozta, az önkormányzat az elmúlt években mind a 9 bölcsődét felújította, jelenleg 2 épül, illetve bővül a Honvéd utcán és Nyírszőlősön, amelyeket februárban adnak át. Kiemelte, nagyon fontos beruházásokról van szó, hiszen az elmúlt évek gazdaságfejlesztésének köszönhetően nemcsak a jelenlegi, hanem várhatóan a következő években jelentkező igények miatt is nagy szükség van a nevelési intézményekre.

„Nagyon fontos a város szempontjából is, hiszen 48 bölcsődei férőhellyel gazdagodik az ellátórendszer, de azt gondolom, hogy önmagában ezzel, mint minden egyházi beruházással is, nemcsak az egyház erősödik és gazdagodik, hanem egész Nyíregyháza”

– mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

"Napjainkban létfontosságú feladat az értékek megőrzése..."

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő elmondta, napjainkban létfontosságú feladat az értékek megőrzése, ápolása és építése, ahogyan az is, hogy Nyíregyháza is a folyamatosan fejlődő úton és az értékek mentén tudjon haladni. Hozzátette, a 2023-as év történelmi jelentőségű volt a város számára, hiszen megújult a Görögkatolikus Székesegyház, valamint megépült a Görögkatolikus Múzeum a belvárosi Kulturális Negyedben. Hangsúlyozta, mindez jól mutatja, hogy a város története és az egyház szorosan összefonódik. Kiemelte, 2010 óta a kormány fejlesztési céljai között kiemelt jelentőségű a bölcsődék felújítása, korszerűsítése és építése, ami ráadásul kiegészül a folyamatosan bővülő, Európában is példaértékű család- és otthonteremtési támogatásokkal. Az európai uniós és kormányzati támogatás révén megvalósuló orosi és rakamazi beruházás értéke közel 1,5 milliárd forintra tehető.

„Hitvallásunk, hogy a gyermekek érdekében tett fejlesztések, támogatások, a családbarát politika Magyarország jövőjét szolgálják, ezért a jövőben is mindent megteszünk, hogy a leendő szülők, gyermekek és családok támogatását továbbra is kiemelten tudjuk kezelni”

– hangsúlyozta dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

A beruházás hiánypótló, hiszen Nyíregyházán az orosi lesz az első görögkatolikus bölcsőde

Megteremti annak a lehetőségét, hogy a szülők olyan intézménybe adhassák gyermekeiket, ahol a görögkatolikus vallás és hagyományok tisztelete a mindennapi élet része, már egészen kis kortól. Szocska Ábel megyés püspök elmondta, nagyon fontos feladat az egyház számára, hogy a keresztény neveltetést minél hamarabb át tudják adni a gyermekeknek. Kiemelte, az épület beton alapra épül, ami már jelenleg is sziklaszilárdan áll, azonban az egyház számára az igazi szikla, amelyen a bölcsőde valóban alapszik, az maga Jézus Krisztus.

„A Nyíregyházi Egyházmegye számára nagyon fontos ez a beruházás, hiszen Nyíregyházán ez az első görögkatolikus bölcsőde, amely nemcsak Nyíregyházának, hanem a Nyíregyházán élő orosiaknak is nagyon fontos, hogy a gyermekeket keresztény szellemben, görögkatolikus hagyományainknak megfelelően tudjuk nevelni”

– emelte ki Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök.

Oros, Nyíregyháza egy rendkívül gyorsan fejlődő kertvárosias része

A településrész ideális a kisgyermekek neveléséhez, bölcsőde azonban nem áll rendelkezésre a családok számára. Az új intézmény építésével a Nyíregyházi Egyházmegye olyan környezetet teremt a kisgyermekek számára, ahol a szülők biztonságban, hitbéli meggyőződésükhöz is igazodó környezetben tudhatják gyermekeiket. Mindkét bölcsőde a legkorszerűbb anyagok felhasználásával valósul meg, az energiahatékonysági szempontok maximális figyelembevételével és az egészséges ökoszisztémák védelmére tekintettel. A teljes körűen akadálymentesített épület várhatóan év végére készül el.  


 

Kapcsolódó galéria

Görögkatolikus bölcsőde alapkő letétele Oroson 2024