40 éves a Cantemus Kórus

A sikerük titka a Kodály-módszer alkalmazása országos szinten is egyedülálló módon. A kórus vezetője Szabó Dénes, a Nemzet Művésze. A születésnapi évadzáró hangverseny előtt, harangot avattak a Kodály Zoltán Általános Iskola udvarán.

– Egyesít minket, jellem és eszme! Fel hát a tettre! – 40 évvel ezelőtt hangzott el ez a mottó Szabó Dénes, akkor még énektanár szájából. Gyermekkórust alakított, mely a Cantemus nevet kapta. A Kodály-módszerrel kezdett kísérletezni, ami gyors fejlődést eredményezett, azóta sem ért el ezzel a módszerrel ilyen sikert senki az országban. Kevés intézményben használják, de ott sem megfelelő módon, mondta el a karvezető.

További képekért kattintson a fotóra!

 

Mára már kóruscsaláddá nőtte ki magát az egykori gyermekkórus. Világszerte elismerik őket, számos rangos díj tulajdonosai, versenyek tucatjait nyerték már el. A kórus 40. születésnapján harangot avattak a Kodály Zoltán Általános Iskola udvarán, ezzel köszönték meg a jelenlegi és régi tagok Szabó Dénes munkáját. A vörösréz és ón ötvözetéből készült harangon megtalálható a Cantemus emblémája és jelmondata. A harangavatás után kezdődött a jubileumi évadzáró hangverseny, melyet dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nyitott meg.

Az eseményen régi tagok is részt vettek, az elmúlt évek során több mint 2 ezer főt számláló közösség nevelkedett.

A hangverseny zárásaként 40 szólamban énekelték a kórustagok Thomas Tallis reneszánsz mester motettáját.

Kanócz Rita

(Fotó: Trifonov Éva)