40 éves a Babaház Bölcsőde

A jubileumi ünnepségen műsort adó gyermekek szüleinek többsége talán még nem is élt akkor, amikor 1975 novemberében megnyitotta kapuit a Krúdy Gyula utcai bölcsőde. Az intézményt a szükség hívta életre, hiszen a hetvenes, nyolcvanas években a demográfiai csúcs miatt sok gyerek született, akik napközbeni ellátásáról gondoskodni kellett. Az induláskor 80 apróságnak biztosítottak helyet a gondozók, akik munkájukat olyan magas színvonalon végezték, hogy a megye több településéről rendszeresen érkeztek bölcsődei dolgozók, hogy szakmai tapasztalatokat és gyakorlatot szerezzenek a nyíregyházi intézményben, ahol számos továbbképzést is tartottak. Ez a kiváló szakmai munka a mai napig jellemző a Babaház Bölcsődében.

 

Egészség, mozgás, zene

 

Kalánné Szilágyi Henrietta, a Babaház Bölcsőde vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az intézményben nagyon fontosnak tartják a mozgásfejlesztést. Éppen ezért kedvező időjárás esetén mindennap kiviszik a gyerekeket az udvarra, ahová nagyon sok új, modern kültéri gyermekjátékot építettek be. A vezetőnő hozzátette, amennyiben az időjárás kedvezőtlen, akkor a tornaszobában biztosítják a kicsik számára a mozgásos lehetőségeket. Mindezek mellett a bölcsődében magas színvonalon művelik az ének-zenei oktatást és előtérbe helyezik az egészséges életmódra nevelést.

 

Nyíregyházán fontosak a gyerekek

 

Nyíregyháza önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyermekekre. Éppen ezért a bölcsődéket fenntartó Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ intézményeire ebben az évben saját forrásból 70 millió forintot fordítottak.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere az ünnepség után arról számolt be, Nyíregyháza azon kevés városok közé tartozik, ahol nő a népesség. Ezt adatokkal is alátámasztotta. A városvezető azt mondta, a legutolsó népszámlálás adatai alapján 0,8 százalékkal gyarapodott a város. A polgármester kifejtette, a gyerekeken keresztül a családokat és az intézményben dolgozókat is segíteni szeretnék. 2012-től lett volna lehetőség, de nem vezette be Nyíregyháza a bölcsődékben a gyermekgondozási díjat. Mindezeken túl több intézményt is felújítottak pályázati forrásokból és önerőből. Az idén saját költségén az önkormányzat csak a bölcsődék felújítására 60 millió forintot fordított, 30 millióból pedig játszótereket építettek.

 

14 intézmény, 9 bölcsőde

 

Dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ igazgatója a felújításokról azt mondta, intézményük szervezeti keretéhez 14 egység tartozik, ebből 12 újult meg az idei programban. Az igazgatónő hozzátette, 9 bölcsőde 60 millió forintból, a fennmaradó összeget pedig a többi intézmény korszerűsítésére fordították.

 

Születésnapi felújítás

 

Az idén 40 éves Babaház Bölcsődében tavaly kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és szigetelték a tetőt, valamint a homlokzatot. 2015-ben festettek a belső helyiségekben, felújították a kerítést, kiépítették a cirkulációs rendszert, valamint modernebbé váltak a felnőttek szociális szobái is. Idén nyáron a Krúdy Gyula utcai bölcsőde is részese volt annak az udvari mobil játék fejlesztésnek, amelynek során több mint 8 millió forint értékben 9 bölcsőde 54 gondozási egysége összesen 123 darab fejlesztő játékot kapott.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)