40! avagy a véges élet Nyíregyházán

„Van élet a Marson!” – olvassa az újságban a színdarab egyik szereplője, majd legyint egyet, és eldobja a napilapot: „Na, és? Itt is van!” Hogy a Földön van élet, nem kérdés, az viszont már sokkal inkább az: van-e élet 40 után? És milyen az az élet?

A Dumaszínház és a Füge közös produkciójában a színészek erre a kérdésre keresték a választ szombat este a Krúdy Kamara színpadán. Az optimista, persze, csak nevet. Megnő a hasa? – A nők is nagy hassal járnak, ha terhesek! Nem lesz elég izmos? – Most sem az! Kihullnak a fogai? – Az óriáskígyónak egy sincs, mégis képes megenni egy vízilovat! De a pesszimista szenved. A 40 éves nő dührohamot kap, ha a korát említik, a férfi az állásinterjún majd’ 20 évvel fiatalabbnak adja ki magát, orvoshoz pedig annyi 40-es jár, hogy már külön rendelőben fogadják azokat, akik túl vannak a negyedik ikszen. Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László és Mészáros Béla egyszerre elgondolkodtató és nevettető jeleneteket írt, rendezett és játszott. Az előadást 18 éven felülieknek szánják, de leginkább a 40-es éveik felé tartó, vagy azon már túl lévő korosztály értheti. Mert, ahogyan a darab zárójelenetében elhangzik a biztatás: a 40 éves még elég erős, de már elég bölcs.
A VIDOR Fesztivál késő esti előadásán a nézők a „csilláron is lógtak”, s a vastaps bizonyította: érdemes volt a „csilláron is lógni”.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)