4 tanács az ízületi betegségek megelőzésére

„Az anyagcsere betegségek megelőzése kulcsfontosságú, hiszen ennek fő okozója a nem megfelelő táplálkozás, ami miatt súlyos ízületi gyulladás (arthritis) alakulhat ki...”  - idézzük Dr. Újházi László szavait.

 

Cikkünk célja fényt deríteni 2 veszélyre, amelyek egy idős embernek mindennapjait elviselhetetlenné tehetik. Mindemellett gyakorlatias tanácsokat ajánlunk, amelyek betartásával Ön is megelőzheti az ízületi gyulladások és betegségek kialakulását, amelyek közül 2 félét említünk meg:

1. Ízületi porckopás vagy artrózis

2. Ízületi gyulladás vagy artritisz

Az artrózis (ízületi porckopás) egy steril gyulladás, míg az artritisz esetében 2 féle ízületi gyulladásról beszélünk:

1. Akut (rövid idejű) és

2. Krónikus (hosszabb idejű) gyulladás

Mi okozhatja a 2 fenti gyulladástípus kialakulását? Sok esetben ez lehet egy sérülés vagy akár egy kórokozó is. Vannak azonban esetek, amikor a szervezet saját immunrendszere támadja meg az ízületet. Sőt, az egyik legfontosabb kiváltó okról, az anyagcsere betegségekről még kevesebb az ismeret, habár ez a legkönnyebben megelőzhető. Mégis hogyan?

4 tanácsot adunk önnek:

1. Igyon kellő mennyiségű folyadékot!

Bizonyára ön is tudja, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel 2-2,5 liter víz. De miért halljuk ezt annyiszor? Azért, mivel ezen mennyiség bevitele nélkül csökken a szervezet hialuronsav szintje, mely a kopásos eredetű ízületi gyulladások melegágya.

2. Végezzen testmozgást!

Ez nemcsak segít megelőzni a gyulladás kialakulását, hanem az Ön testsúlyának megfelelő fenntartása érdekében is fontos.

3. Konzultáljon háziorvosával, amennyiben a gyulladás már előrehaladott állapotú! Ő tud ajánlást nyújtani, valamint a szükséges gyógyszereket és kezeléseket (terápiákat) is kiírja!

4. Táplálkozzon változatosan!

A nem megfelelő táplálkozás az elsődleges okozója az anyagcsere betegségek kialakulásának. Ennek egyik súlyos ízületi gyulladásos formája a köszvény kialakulásához vezet!

Meggyőződésünk, hogy önnek is kulcsfontosságú az ízületei egészsége. Táplálkozzon akkor is változatosan, ha már éppenséggel nincs elég ereje órákat a konyhában főzni! Nyugdíjasoknak állami támogatással, kedvezményesen biztosítunk kétfogásos ebédet (leves+főétel), házhozszállítással!

ÚJDONSÁG: Már Nyíregyházán is elérhető új konyhánk, a régió egyik legkorszerűbb konyhájának menüje.

Kattintson és tudjon meg többet: