3D-s nyomtatót kaptak a bánkis diákok

Az Eiffel-torony épül a Bánki Donát Műszaki Középiskolában. Mindössze 3 óra kell hozzá. Igaz ez csak egy méretarányos modellje piciben. Egy magyar gyártmányú 3D nyomtató segítségével készül el. Az intézmény eszközparkja nemrég gazdagodott a printerrel, a berendezést most adták át az iskola tanárainak és diákjainak. Juhász Ferenc, a középiskola igazgatója elmondta, a nyomtató ugyan nem egy profi ipari méretű berendezés, de az alacsonyabb kategóriáknak a tetején van, s oktatási célra teljesen megfelelő.


Gyakorlati tervezés


A tanulók a nyomtató segítségével betekintést nyerhetnek a 3D modellezés és mérnöki tervezés világába. Hoffman Bence, az iskola diákja szerint például abban tudja elősegíteni a tanulásukat, hogy amit elkészítenek alkatrészeket a műhelyben gyakorlaton, azokat előzőlegesen ki tudják nyomtatni, és megnézhetik, miként fog kinézni, illetve a felmerülő hibákat így kiküszöbölhetik a gyártás folyamán.


Alapítványi összefogás


A nyomtató ötlete onnan jött, hogy a gépész tanárok látták benne a fantáziát. Úgy vélik, a jövő technológiája sokat segíthet a tanítványaiknak, akik országos versenyeken kiemelkedően teljesítenek. A korszerű, innovatív, XXI. századi eszköz megvásárlásában a Bánkis Diákokért Alapítvány működött közre. Bakó András kuratóriumi elnök kiemelte, ismerősök, volt tanítványok, cégek támogatták őket abban, hogy lehetővé váljon a berendezés beszerzése. Ennek köszönhetően 1 millió forint körüli összeget tudtak a printerre fordítani, aminek körülbelül a felét a nyomtató maga tette ki, míg a másik felét a hozzá tartozó monitor, laptop, illetve műanyagszál.


Okos használat


Az eszköz iskolai alkalmazási lehetőségéről sokat elárul, hogy a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei konferencia országos döntőjébe jutott Tóth Bence a jelnyelvi kommunikációt támogató speciális okoskesztyűjéhez szükséges hangszórót is már ezzel a nyomtatóval készítette el.

Zadubenszki Norbert