30 milliárdból kel új életre az Interspan

A termelés beindításához a vásárosnaményi telephelyen jelenleg rendelkezésre álló 70 ezer négyzetméteres gyártó- és feldolgozóegységet használják fel, ehhez építenek újabb csarnokokat is. A gyár napi kapacitása a tervek szerint 800 köbméter, ami évente 280 ezer köbméter OSB-lap gyártását jelenti. Az alapkőletételen elhangzott, a gyártáshoz évente félmillió köbméter frissen kitermelt faanyag szükséges, az ehhez szükséges alapanyagot a tervek szerint Magyarország mellett Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából szerzik be. A hazai piacról, az állami és magántulajdonú erdőkből egyaránt vásárolnak fát, a jobb együttműködés érdekében pedig több átvételi lehetőséget ajánl majd fel az Interspan.

 

ÚJ MUNKAHELYEK

 

Az alapkőletételen Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az Interspan beruházása új munkahelyet teremt a beregi térségben. Az államtitkár felidézte, a 2013-as vásárosnaményi kihelyezett kormányülést követően fejlődésnek indult a térség, az ülésen meghozott döntések eredményeképpen épült fel többek közt egy új Tisza-híd, adatfeldolgozó központ létesült Vásárosnaményban, elkészült az M3-as autópálya folytatása, illetve épül a beregi árapasztó tározó. – Ezek a beruházások körülbelül 50–60 milliárd forint értékű fejlesztést jelentettek a Beregnek, ennek folytatása az Interspan új beruházása – tette hozzá Czomba Sándor.

 

JELENTŐS BESZÁLLÍTÓI KÖRT IS VONZHAT

 

– Óriási dolog ez a térség számára, hiszen 2011-ben a régi gyár bezárását sokként élte meg a város – mondta az államtitkár. – 240 ember dolgozott itt hosszú évtizedek óta. Ebben a pillanatban nagy öröm, hogy újraindul, ráadásul olyan technológia kerül ide, ami a következő időszakra meghatározza nemcsak az itt élő emberek munkalehetőségeit, hanem a beszállítói körön belül több száz embernek adhat majd megélhetést. Mindehhez kellett a magyar kormány hatékony segítsége, hogy ezt a térséget, illetve ezt a területet válassza a cégvezetés, hiszen már a kihelyezett kormányülésen is azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ezt a térséget lakmuszpapírnak tekinti, abból a szempontból, hogyan lehet egy hátrányos helyzetű térséget felzárkóztatni és segíteni. Azt gondolom, ez a lakmuszpapír egészen jól működik.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: MTI