30 milliárd forintos beruházással bővíti nyíregyházi gyárát a LEGO

Először Budapesten jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a dán családi tulajdonban lévő LEGO bővíti nyíregyházi egységét. Ezzel kétszeresére nő a gyár mérete, ahol további 700 új gépen 1600 új foglalkoztatott is dolgozik majd a jövőben. A játékgyártó cég 30 milliárd forintos beruházást szeretne megvalósítani, amihez Magyarország Kormánya további 4,4 milliárddal járul hozzá. A bejelentéskor elhangzott, a LEGO hisz abban, hogy Magyarország és Nyíregyháza jó hely a bővítésre, hiszen közel van az európai piacokhoz, megfelelő munkaerő áll rendelkezésükre és segítőkészek a hatóságok is. Délután a beruházásbővítést bejelentették abban az új nyíregyházi gyárban is, amelyben két évvel ezelőtt kezdődött meg a munka.

 

LEGO beruházás – Presztízs a városnak

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a bejelentést követően azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, 2010 végén még komoly versenyben voltak azért, hogy Nyíregyházán valósuljon meg az a gyár, amit 2014 márciusában átadtak, és ahol folyamatos a termelés. A polgármester kiemelte, a LEGO döntés, a jelenlét és a továbbfejlesztés alátámasztja Nyíregyháza városának azt a gazdaságfejlesztési gondolkodásmódját, amit 2010 végén kezdtek, ami ráépül a város adottságaira. Dr. Kovács Ferenc hozzátette, olyan partneri kapcsolatot alakítottak ki a LEGO-val, ahol a bizalom, a pontosság és a hitelesség nagyon lényeges. A polgármester úgy vélte, egy LEGO beruházás bármelyik városnak a világon egy első osztályú, kiváló nemzetközi referenciát jelent.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházán megvalósuló bővítés további lehetőségeket teremt a városnak és az agglomerációjának, de a gyár szempontjából is jelentős, hiszen a LEGO csoporton belül egyre nagyobb jelentőséggel bír majd az üzem a jövőben. A LEGO több éve van jelen a szabolcsi megyeszékhelyen, és elégedettek a helyi viszonyokkal. Ez segítette őket abban a döntésben is, hogy itt bővítik a gyáregységet.

 

Nyíregyháza jó hely a bővítésre

 

Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató, a LEGO cégcsoport senior alelnöke azt mondta, ahhoz, hogy megértsük, hogy Nyíregyházán miért bővítik kapacitásukat, azt kell látni, hogy a gyerekek világszerte még mindig, sőt egyre inkább szeretnek LEGO termékekkel játszani. Emiatt a forgalmuk és az eladásaik gyorsan nőnek. Ebből egyenesen következik, hogy bővíteni kell a termelési kapacitást. A gyárigazgató kifejtette, hogy mindezt miért Nyíregyházán teszik, annak több oka is van. Az egyik földrajzi, hiszen olyan helyen van Magyarország és benne Nyíregyháza, amely közel van a kulcsfontosságú piacaikhoz. Mindezek mellett nagyon fontos szempont volt a döntés során az, hogy jól képzett munkaerővel dolgoznak Nyíregyházán. Ők is meggyőzték a döntéshozókat arról, itt érdemes tovább fejleszteni.

 

A munka már elkezdődött

 

A gyár tervezési folyamatai már elkezdődtek, majd egy tender során a szakemberek kiválasztják azt a partnert, aki felépíti az új gyárrészeket. Az építkezések során duplájára növelik az épület alapterületét, 120 ezer helyett 250 ezer négyzetméteren folyhat a munka. Kétszeresére emelik a fröccsentőkapacitást, több mint 1400 géppel működnek a jövőben, de a figurafestő üzemrészt is megnövelik. Mindezek mellett a csomagolás és a raktározási területek is a duplájukra nőnek. Az előzetes elképzelések értelmében 2018 nyarára termelésre készen áll az új gyárrész. Nyíregyháza a Kormánnyal kötött egy megállapodást, amelynek értelmében egy 320 hektáros területet vásárol a Kormány azért, hogy Nyíregyháza jövőbeli gazdaságfejlődése töretlenül folytatódjon, és több nagy beruházás is jöjjön a városba.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)