2800 mécses égett a Hősök temetőjében
Több mint 2800 mécses égett Mindenszentek előestéjén a Hősök temetőjében. A sírkertben 14 nemzet első világháborúban elhunyt katonái nyugszanak. Az áldozatokra minden évben gyertyákkal és egyházi szertartással emlékeznek.

Ortodox liturgiával tisztelegtek azon katonák emléke előtt, akik az első világháborúban vesztették életüket. Az első világégés idején a közeli frontról a Nyíregyházán kialakított barakk-kórházba szállították a sebesülteket, akiken pedig nem tudtak segíteni az orvosok, a kertvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra. Több, mint 2800 sírjával ez az emlékhely az ország második legnagyobb I. világháborús temetője. Üzemeltetője, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat a katasztrófa kitörésének 100. évfordulóján, 2014-ben újította fel a sírkertet.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója a szertartást követően azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, általános érvényű gyökereket ápolnak azzal, hogy gyertyát gyújtanak az oda eltetetettekért. A vezető hozzátette, sok esetben olyan elhunytak nyugszanak a sírokban, akiknek nincs meg a személyazonossága és csak a közösség tudja életben tartani az emléküket. Róka Zsolt ezért is tartja fontos azt, hogy minden évben, Mindenszentekkor ünnepélyes gyertyagyújtással tisztelegjenek a hősök tettei és emlékük előtt.

A megemlékezést minden évben Nyíregyháza Önkormányzata is fontosnak tartja.

Dr. Horváthné dr. Veisz Katalin, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője arról beszélt, a város kötelességének tartja azt, hogy megemlékezzenek azokról a hősi halált halt katonákról, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy nem tudják sírjaikat látogatni.

 

Virágok és mécsesek

 

Az egyházi szertartást követően minden síremléken egy-egy mécses világított az idegenben meghaltakért. A Hősök temetőjét bárki meglátogathatja, nyitvatartási rendje megegyezik a többi nyíregyházi sírkert látogatási idejével.

Virágoktól és mécsesektől volt tele a nyíregyházi Északi Temető is. Már az elmúlt hét második felében megnőtt a látogatók száma az emlékhelyen, a legtöbben azonban szombaton és vasárnap keresték fel hozzátartozóik sírját. A hétvégén több mint 100 ezren rótták le tiszteletüket az Északi Temetőben, ahol rendbontás vagy kegyeletsértés nem történt.

ME.