25 ezren a szombati böllérversenyen – Látogatói rekord a Nyírségi Disznótoros Fesztiválon
Fotó: Trifonov Éva

Látogatói rekordot hozott az V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál. Az idei első városi nagyrendezvényre, mely egyben a XXI. Nemzetközi Böllérverseny is volt, nagyjából 25 ezren voltak kíváncsiak. A ragyogó időben zajló, ingyenes programra térítésmentes különbuszokkal is el lehetett jutni szombaton. A télűző-tavaszváró esemény fókuszában a gasztronómia és a hagyományőrzés volt, hamisítatlan falusi disznótoros hangulattal.

Látogatói rekordot hozott az V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál. Az idei első városi nagyrendezvényre, mely egyben a XXI. Nemzetközi Böllérverseny is volt, nagyjából 25 ezren voltak kíváncsiak. A ragyogó időben zajló, ingyenes programra térítésmentes különbuszokkal is el lehetett jutni szombaton. A télűző-tavaszváró esemény fókuszában a gasztronómia és a hagyományőrzés volt, hamisítatlan falusi disznótoros hangulattal.

Zajos télűzés

Kerepléssel, kolompolással űzték el a telet a Mohácsról érkezett busók a Sóstói Múzeumfaluban. A tavasznyitó rendezvényhez szokás szerint csatlakoztak a Panyoláról érkezett alakoskodók is, és a Lajtorjás együttessel kiegészülve zajos-látványos menet indult a színpadhoz – már jóval a hajnali kábítás és szúrás után, amely során a disznótoros fesztivál mangalicái áldozatul estek.

Meghatározó városi nagyrendezvény

A rendezvény fővédnöke, dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, mindig azzal búcsúznak, hogy jövőre nagyobbat, s ez az idei esztendőre is megvalósult. – Ez az első nyíregyházi városi nagyrendezvény, amellyel indítjuk az évet, abban a múzeumfaluban, aminek a felújítása több éve befejeződött, és tavaly átléptük a százezres vendégszámot, és ebben a disznótoros fesztiválnak is nagy szerepe van.

25 ezren kóstolták a torost

A rendezvény pedig elérkezett egy újabb mérföldkőhöz. Már kora délelőtt tízezres volt a látogatói létszám, a nap végére nagyjából 25 ezer vendég fordul meg a skanzenben a böllérversenyen – köztük rengetegen a város, a vármegye és az ország határain túlról is. A versenyző csapatok a mangalica hagyományos feldolgozásával kínáltak látványosságot, melybe Tiszaeszlártól Pátyodig, a felvidéki Nagykapostól a partiumi Kaplonyig sokan neveztek.

Nagyfoglalkoztatók a nagyrendezvényen

Köztük nyíregyházi nagyfoglalkoztatók, mint a Hübner, a LEGO, vagy a tavaly 25 éves Eissmann, mely szinte családi nappá alakította az eseményt: a 750 dolgozójukból 700-an eljöttek a disznótorosra.

– Nagyon komoly összefogás van emögött, az elmúlt hetek már erről szóltak. Van egy 40 fős önkéntes csapatunk, a termelés, az irodák minden részéről az emberek összefogva, nagy lelkesedéssel készültek. Az elmúlt 2 nap 250 kiló kolbászt, hurkát töltöttünk, mert a feldolgozott 2 mangalica nem lett volna elég, hogy itt a saját igényeket és a városiak érdeklődését kielégítsük – válaszolta kérdésünkre Böszörményi Attila, az Eissmann ügyvezető igazgatója.

Olimpiai bajnok szakértő

A kóstolójeggyel a 20 versenyző csapat különlegességeiből is lehetett fogyasztani. A nyírségi disznótoros egyben nemzetközi böllérverseny is, így a cégek, baráti közösségek, önkormányzatok csapatait szakértő zsűri fürkészte, egy olimpiai bajnok vezetésével. – Mindenki úgy indul neki, hogy szeretne nyerni, s a mai napon, amikor ennyi vendég, ennyi figyelő szem tekint a csapatokra, csak nyertesként tudnak hazamenni. Mindenkitől megkérdeztem, hogy volt-e esetleg munkavédelmi oktatás, nagyon fontos egy ilyen rendezvénynél, hiszen szúró-vágó eszközökkel dolgozunk, s mindenki azt mondta, hogy természetesen az oktatás megvolt, a három cent „beugrott”, ugyanis disznóvágás nincs védőital nélkül – utalt az elmaradhatatlan elemekre tréfálkozva a zsűri elnöke, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.

A kategóriák győztesei

A pálinkák versenyében végül a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal nyert, csakúgy, mint a májas hurkában, a forralt bor kategóriában a Hunguest Hotel lett a legjobb, a Vadász Garázs baráti közösség a véres hurka és a hagymás vér fődíját is elvitte, a legkülönlegesebb toros káposzta pedig az egyik szlovákiai partnerváros, Nagykapos standján készült. A legjobb böllért Tiszaeszlár adta újra, a legnépszerűbb csapat díja pedig a legjobb kolbászt is készítő, Romániából érkezett kaplonyiaké.

Laci bácsi konyhája

S bár a főszervező nyíregyházi önkormányzat ezúttal csak bronzérmet szerzett Laci bácsi konyhája néven, az 5. esztendeje rendületlenül főző és versenyeken díjakat nyerő közteresek nem bánkódtak. – Nálunk van, aki eredetileg szakács végzettséggel rendelkezik, van, aki a háztartásban sokat főz, én is szoktam otthon főzőcskézni, s ebből nálunk kialakult egy közösség. Ha valahová elmegy közösen a felügyelet, akkor a fiúk szoktak főzni, ez régi hagyomány, s ebből minden helyszínen valami újdonság kialakul, igyekszünk mindig mást főzni, kitalálni más ízeket, s eddig hál’ Istennek sikerült is. Itt is látszik, hogy mindenki vár a hagymás vérünkre, tavaly ezzel fődíjat nyertünk. Igyekszünk, amit lehet megtenni azért, hogy mindenki jól érezze magát – nyilatkozta a főzőcsapat kapitánya, Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Színes programok

A jó hangulatról nemcsak a csapatok gondoskodtak – egyik-másik portán ugyanis folyamatosan szólt a dáridó –, hanem a szervezők is. Fellépett a Sláger tévéből ismert, szabolcsi mulatós masszőr, Roberto után a Balkan Fanatik itt adta idei első koncertjét, s kiváló légkört teremtett a megye egyik legpatinásabb művészeti együttese, a Szabolcs Néptáncegyüttes is a tömeget vonzó nagyrendezvényen, ahol mégiscsak a finomságok voltak igazán főszerepben.

 

A rendezvényről készült fotógalériák összeállítását ide kattintva találják.