240 kilométert utazott a legszebb liba

Soha annyian nem neveztek a versenyre, mint idén. Összesen 14-en. A szervezők szerint ez annak is köszönhető, hogy a Facebookon is lehetett regisztrálni a megmérettetésre. A szépségverseny győztesét a látogatók szavazták meg. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy egy olyan szárnyasnak adták a képzeletbeli libakoronát, amely 240 kilométert utazott Nyíregyházáig.

Egy Kerepesről érkezett liba lett a Márton napi vigasságok győztese. Brutálisnak hívják, és 8 kilogrammot nyom a súlya. Gazdája, Zsilyák Adrienn háziállatként tartja, kukoricával és finomságokkal eteti, hogy szép hízott és fényes tollú legyen. Az is kiderült, hogy Brutálisból soha nem lesz pecsenye.

– Kukoricával etetem és egy különleges táppal és soha nem kerül tepsibe – mondta Adrienn. – Nagyon szeretjük, ő a házi kedvencünk.

Más libák azonban nem jártak ilyen jól. Több száz sült libamell és comb fogyott a Múzeumfaluban, hiszen sokan a régi mondást tartva, mely szerint – aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik – kifejezetten az ínyencségek miatt jöttek el Sóstóra.

A képre kattintva galéria nyílik!

– Nem véletlen, hogy már a bejáratnál libatepertővel és libazsíros kenyérrel fogadtuk a vendégeinket, hogy valóban, aki hozzánk eljön, akkor a libatepertőn keresztül, libahúsos ételt már fogyaszt, tehát a jövő évben senki ne éhezzen – mondta Nagyné Bősze Katalin művelődésmenedzser. – Ezt mi garantáltuk a hozzánk kilátogató vendégeknek.

A libatepertő mellett ludaskását, sült libacombot és még lúdlábat is lehetett kóstolni a Márton napon. A Múzeumfaluban egész nap kézműves foglakozásokkal és játszóházzal várták a kicsiket és nagyokat. A skanzenben ez volt idén az utolsó nagyrendezvény. Jövőre újra izgalmas programokkal várják majd az érdeklődőket.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János