24 órás szolgálatban segítik a menekültek fogadását a kórházi dolgozók

A napokban több ezer menekült érkezett és érkezik folyamatosan Ukrajnából Magyarországra.

– Egészségügyi ellátásukból intézményünk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházai és a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház is kiveszik a részüket.

A határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alap egészségügyi ellátást és Covid-tesztelést végezve segítik a menekültek fogadását munkatársaink.

Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán egy orvosból, két vezetőápolóból és egy adminisztrátorból álló csapatokban teljesítenek 24 órás szolgálatot kollégáink, akik valamennyi tagkórházunkból részt vesznek a regisztrációs pontok munkájában A Szent Damján Kórház egészségügyi teamjei Mándokon és Aranyosapátiban segítik a határon átjutó menekülteket.

A megye öt egészségügyi regisztrációs pontján, az elmúlt napokban közel négyezer határon átjutó menekült Covid-tesztelését és egészségügyi alapellátását biztosították a szakemberek. Tagkórházaink Egészségfejlesztési Irodáinak munkatársai is a helyszínen vannak. Az egészségügyi csapatok tagjai mindnyájan tapasztalatot szereztek korábban intézményünk Covid-ellátásában is.

A nehéz időszak apró örömhíre, hogy a Fehérgyarmati Kórház Szülészetén egy szír és egy ukrajnai hölgy adott életet gyermekének. A szír anyuka első gyermeke, Muhammad 3500 grammal született, az ukrajnai anyuka kislánya, Madonna harmadik gyermekként érkezett a családba, 2700 grammal. Az anyukák és gyermekeik is jól vannak – tájékoztatott közösségi oldalán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.