22. Izraeli filmszemle - a Deák Ferenc Akadémia tavaszi rendezvénysorozata
Április 4-én az Ervinka című izraeli vígjátékot vetítik. (Fotó: internet)

A Deák Ferenc Akadémia Egyesület izraeli filmek vetítésére várja az érdeklődőket, április 4-május 2. között. 

 

Ervinka

izraeli vígjáték, 95 perc, 1967

A filmet írta és rendezte: Ephraim Kishon

 

A jóindulatú, ám javíthatatlan semmittevő Ervinka Tel Avivban él, nem hisz a munkában, a törvényben, sem a házasságban. Piti szélhámosként éli mindennapjait: díjat számít fel olyan parkolóháznak, amely nem is az övé; áramot lop a szomszédaitól; ingyen eszik családi eseményeken, amelyekre meg sem hívták. Ervinka talál arra is utat, hogy - felhasználva a bürokraták butaságát, lustaságát és eredménytelenségét - becsapja a hatóságokat. Főhősünk legfőbb célja, hogy nyerjen a lottón, ezért kész kirabolni az izraeli szerencsejáték társaság Tel Aviv-i irodáit is.

Időpont: 2019. április 04. csütörtök 1630 óra

 

Blaumilch

izraeli-amerikai-német vígjáték, 95 perc, 1970

Rendezte: Ephraim Kishon

 

Kishon vígjátéka élesen bírálja a bürokráciát és az ostobaságot, amely áthatja Izrael mindennapjait. A középpontban az elmegyógyintézetből megszökött Blaumilch áll, aki lopott fúrógépével hatalmas lyukat fúr Tel-Aviv központjában, s ezzel őrületbe kergeti az arrafelé közlekedőket. Munkája során senki nem kérdezi meg, hogy miért fúr, sőt, a hivatal lelkesen segíti "közérdekű" tevékenységét.

Időpont: 2019. április 11. csütörtök 1630 óra

 

5 óra Párizstól

izraeli filmdráma, 90 perc, 2009.

Rendezte: Leon Prudovsky

 

Yigal egyszerű ember, aki hozzászokott a napi rutinhoz, rendszerhez, így álmai ellenére sem mer belefogni új dolgokba. Beletörődött egyhangú életébe - Tel Aviv utcáit járja, miközben a kedvencét, a hetvenes évekbeli francia popénekes, Joe Dassin számait hallgatja. Ideje nagy részét pedig fiával, volt nejével, és annak jelenlegi férjével tölti. Egy napon találkozik Linával, fia zenetanárával, akibe azonnal beleszeret. A nő segítségével, hogy legyőzze repüléstől való félelmét, próbarepülésre megy. Yigal élvezi a Linával együtt töltött napot és az azt követő karaoke-estet, most kezdi igazán élvezni az életet, és mer cselekedni. Azonban a férjezett Lina kanadai házastársával azt tervezi, hogy elhagyják Izraelt, és Kanadában kezdenek új életet. Lina nehéz döntés előtt áll - férjét vagy most megismert szerelmét válassza

Időpont: 2019. április 17. szerda 1630 óra

 

Restoration

izraeli filmdráma, 105 perc, 2011

Rendezte: Yossi Madmoni 

11-szeresen jelölt az izraeli Academic Award-ra

 

A film középpontjában egy kis bútor-restaurációs üzletet áll a Tel-Aviv belvárosában. A film elején, az egyik partner Malamud meghalt, és az üzletben való részesedését nem öreg partnerére, Yaakov Fidelman-ra hanem Yaakov fiára, Noah-ra hagyta.

Az öregedő Yaakov képzett kézműves, aki szereti a munkáját, és szigorú normákat tart, azonban nem ért a pénzügyekhez, amelyeket mindig halott partnere intézett. 

Az üzlet forgalma csökken, és a bankok nem hajlandók kölcsönöket adni. 

Noé, aki sikeres ügyvéd lett, kapacitálja apját, Yaakovot, hogy vonuljon vissza és adja el a műhelyt - ami jövedelmező nyereséget eredményezhet, mivel a terület ingatlanpiaci fellendülésen megy keresztül.

Yaakov vonakodik, és felvesz a műhelyben egy munkást, Anton-t, aki Yaakov tanítványa lesz. 

Anton megmenti a sikertelen vállalkozást.

Anton a műhelyben, a szemétben felfedezett egy 19. századi német Steinway zongorát, amelynek javításához sok pénzre lesz szüksége, és itt kezdődnek a bonyodalmak.

Időpont: 2019. április 26. péntek 1630 óra

 

Lábjegyzet

Oscar-díjra jelölt, Ophir-díjas filmdráma, 103 perc, 2011

Rendezte:  Joseph Cedar

 

Apa és fia, Elizer és Uriel Shkolnik különc professzorok, akik életüket a Talmud tanulmányozásának szentelték. Elizer makacs nyelvművelő, akinek soha nem ismerik el a munkáját. A fia azonban érvényesülni tud a tudományos életben, és elhalmozzák elismeréssel. Egy napon azonban fordul a kocka. Elizer megtudja, hogy a tudományos munkájáért megkapta az Israel-díjat, a legmagasabb szakmai elismerést. Uriel csodálattal és irigységgel figyeli az apja körül kialakult helyzetet, és válaszút elé kerül, amikor a saját karrierje és az apja támogatása között kell választania.

Időpont: 2019. május 02. csütörtök 1630 óra

 

 

 

Az előadások helyszíne:

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciaterme

Nyíregyháza Szabadság tér 2. III. emelet