210 gyertya: születésnapot ünnepeltek a Kossuthban

– Nagyon büszke vagyok, hogy a Kossuthba járok... – büszkeséggel tölti el Rákó Patrikot, hogy a patinás Kossuth Lajos Gimnázium tanulója lehet. A fiatalember ezért is vállalta, hogy a mai nagytemplomi istentiszteleten ő viszi az iskola zászlóját. – Nemcsak arról van szó, hogy hagyományokat őriz, hanem meg is tartja, és erre büszke, ugyanakkor evangélikus iskoláról beszélünk, ami istentisztelettel van egybekötve – tette hozzá Rákó Patrik.


„Krúdy Gyula, író Szalai Sándor, atomfizikus, Kabay János, gyógyszerész"

 

Az elmúlt több mint két évszázadban számos országos, vagy akár világhírnévre szert tett növendék szívta magába a tudományokat a Szent István utcai intézményben. A Kossutban arra nevelik a diákokat, hogy legyenek büszkék a tradíciókra, és ők maguk is mutassák meg a világnak, hogy mire képesek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ennek a gondolatát igyekszünk tovább fűzni, és azt tudatosítani a diákjainkban, hogy az elmúlt 210 évben kik voltak azok az öreg diákok, akik öregbítették az iskola hírnevét, milyen hagyományainak és kultuszainak alakultak ki, és ezeknek a továbbvitelét igyekszünk elültetni a diákokban – mondta el Kecsekmétiné Szilvási Zsuszanna, igazgató-helyettes.

 

Fabiny hirdetett igét

 

Úgynevezett Csendessel nappal emlékeztek ma a Kossuthban az iskola 210 éves jubileumára. Háladó istentiszteletet tartottak, amivel azt köszönték meg a gondviselésnek, hogy az iskola túlélt háborúkat, államosítást és gondtalan diákéveket biztosított számos tanulónak. 

– Az az álmom, hogy a kossuthos diákok is el tudják mondani, talán a mai csendes nap során is megerősödve az elhívásukban: Itt vagyok, engem küldj! – mondta a háladó istentiszteleten Fabiny Tamás, aki igét hirdetett. A püspök arról beszélt, hogy az iskola diákjai isteni missziót is betöltenek. Szolgálatot kapnak, hogy a tudást, amit itt szereznek az iskola falai között, adják is tovább.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)