200 család kap ingyen zöldséget és gyümölcsöt
Az egészséges család címmel indított programot az egészséges táplálkozásért az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága. A projekt keretében Magyarországon 3500 család juthat ingyenes zöldség- és gyümölcscsomaghoz. Nyíregyházán 200 család vesz részt a programban.

Almát és céklát kaptak a gyerekek az Arany János Gimnázium és Általános Iskolában. Három osztályból 57 kisdiák vehette át a zöldségből és gyümölcsből álló csomagot.

[video]

Az egészséges család címmel indított kísérleti programot tavaly ősszel az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága, amelynek célja az, hogy felmérjék, melyek a leghatékonyabb eszközök a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzésére. A program keretében tíz észak-alföldi és észak-magyarországi városban idényzöldségekből és gyümölcsökből álló csomagot adnak a családoknak. A programra a résztvevőknek regisztrálniuk kellett, a projektben olyan családok vehetnek részt, ahol 10 és 16 év közötti gyermek, 65 év feletti felnőtt vagy várandós nő él.

TÁJÉKOZTATÓT ÉS RECEPTEKET IS KAPNAK A CSALÁDOK

A programban Magyarországon 3500 család vesz részt, Nyíregyházán pedig 200. A szabolcsi megyeszékhelyen két helyszínen alakítottak ki átadópontot. A projektben résztvevők 2014 novemberétől havonta kapnak zöldségekből és gyümölcsökből álló csomagot, egészen júniusig, majd a nyári szünet után szeptembertől novemberig ismét megkapják az egészséges élelmiszereket.

További képekért kattintson a fotóra!

Korábban burgonyát, sütőtököt, mandarint és narancsot kaptak, most pedig alma és cékla volt a csomagokban. A családok az első alkalommal az ingyenes csomagjuk mellé egy színes ismertetőanyagot is kaptak, amelyből megtudhatják, mely életszakaszokban és miért kiemelten fontos az egészség szempontjából a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A program nagykövete Béres Alexandra, aki receptajánlataival segíti az egészséges táplálkozást.

BRÜSSZELI KONFERENCIÁN ÖSSZEGZIK A TAPASZTALATOKAT

A projekt Magyarország mellett Lengyelországban is zajlik, a program zárásaként Brüsszelben rendeznek majd konferenciát, ahol egy, a családok körében végzett kérdőíves felmérés után összegzik a tapasztalatokat.