Határokon átívelő vitashow-t tartottak a főiskolán
Magyar, ukrán és román partnerek részvételével rendezte meg a Kalamáris Egyesület azt a tematikus vitashow-t, melyet ma tartottak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. A három ország fiataljai közéleti kérdésekről vitáztak.

A Debate Youth Line című projekt általános célja a határon átnyúló ifjúsági szervezetek kapacitásnövelése, valamint az ifjúsági vezetők tudatosságának, ismereteinek és készségeinek erősítése, továbbá a három térség lakosságának vitakultúra-fejlesztése. A vitashow keretében a résztvevők egy része a brit kormány, míg a többiek az ellenzék álláspontját képviselve ütköztették érveiket és tettek bizonyságot kiváló szónoki képességükről, talpraesettségükről, valamint magas szintű angol nyelvtudásukról.

[video]

– Ebben a programban mi tanulunk inkább az ukrán és a román partnereinktől, hiszen náluk már régebben gyakorolják ezt a módszert – mondta Groska Éva, a szervező Kalamáris Egyesület elnöke. – A mai napon – a brit parlamenti vitamódszer alapján – a kormányoldal és az ellenzék fog egy témát megvitatni.

További képekért kattintson a fotóra!

Egy olyan aktuális témát választottak a szervezők a mai rendezvényre, mint a külföldi munkavállalás. A kormányoldal és az ellenzék ifjú képviselői ennek apropóján ütköztetik érveiket.
Irina Fedorovics a vitaversenyek egész során edződött ukrán csapat tagja. Társaival és tanárukkal együtt Lvovból érkeztek.

– Nagyon sokat készültünk, gyakoroltunk a megmérettetésre – mondta Irina. – Ezen a magyar-ukrán-román részvételű rendezvényen szeretnénk még több tapasztalatot szerezni a vitakultúráról, egyúttal fejleszthetjük személyiségünket. Lehetünk elvégre bármilyen okosak, felkészültek, retorikai képességek hiányában képtelenek volnánk kifejezésre juttatni véleményünket. A vita megoldást, fejlődési lehetőséget kínál mindannyiunk számára.
Mint hozzátette, a beszédükben felvonultató érveiket hallgatva, minden diák, ifjú felnőtt csak tanulhat a választékos beszédstílusról, vitakultúráról.