20 éve a vállalkozókért

Az 1990-es évek elején bekövetkezett gazdasági változás hívta életre azokat a területi kereskedelmi és iparkamarákat, amelyek mostani formájukban 1994 óta működnek Magyarországon. Céljuk az volt, hogy Európában már működő elvek alapján itt is létrehozzanak olyan kamarákat, amelyek a vállalkozások érdekeit képviselik. 1994-ben a megyében 12 szakmai osztályban 26 ezer tagja volt a Kereskedelmi és Iparkamarának. Számuk mára 1400-ra csökkent, hiszen megszűnt a kötelező kamarai tagság. 2012-től regisztráció alapján tartozhatnak a szervezethez a vállalkozások. A Kamarának egyik legkiemelkedőbb feladata, hogy segítse a megyei vállalkozásokat, részt vegyen a gazdaságfejlesztésben, a kereskedelmi politikai fejlesztésében és megkönnyítse a piacra jutást.
Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, segítségnyújtásuk nagyon összetett. Részt vesznek hazai és külföldi kiállításokon, üzletember találkozókat, és olyan előadásokat szerveznek, amelyekkel a vállalkozók munkáját és jogkövető magatartását segítik.
A különböző iparos szakmák tagozatokba tömörülnek a Kamarán belül. Az ő munkájukat is segítik azzal, hogy biztosítják a megfelelő szakmai hátteret, részt vesznek a mester,- vagy szakmunkás-vizsgáztatásban, és támogatják a területeket a különböző projektek, továbbképzések és versenyek lebonyolítása során is.

Lukovics György, aranykoszorús mesterfodrász, a fodrász tagozat elnöke kifejtette, óriási segítséget jelent a számukra a Kamara működése. Egyik legnagyobb rendezvénye, a 13 éve működő Szabolcs Kupa, mára nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. Az elnök hozzátette, a rendezvények lebonyolításához rendszeresen kéri a Kamara segítségét, amit meg is kap, így sikeresen tudják ezeket a programokat lebonyolítani.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei bíznak abban, hogy a kamara jogosítványa és feladata a jövőben nem változik, és a továbbiakban is a megye vállalkozóinak segítségre lehetnek.

M.E.