19 évének talán legsikeresebb évét zárta idén a Nyíregyházi Állatpark
Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak, hogy minden évben újdonság várja a vendégeket.

Anthony Sheridan független angol állatkerti elemző alapítványa Euróba több mint 100 állatkertjét három csoportba osztva, - 500 ezer látogató alatti, 500 ezer látogató feletti, és 1 millió látogató feletti- 40 szempont alapján minősítette és a rangsorban saját kategóriájában a Nyíregyházi Zoo kapta a legtöbb pontszámot két dán állatkerttel holtversenyben. Ezek a kategóriák nem az állatkertek méretére utalnak, hiszen a Nyíregyházi Állatkert a maga 35 hektárjával és több mint 5 ezer állatával nagynak számít, hanem a látogatószámot, mint objektív mérőszámot használja, hiszen a látogatószám generálta bevételek meghatározzák egy-egy állatkert lehetőségét. Egyébként a nyíregyházi park nemcsak a leglátogatottabb vidéki állatkert és Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye, hanem a város lakosságszámához viszonyítva a leghatékonyabban működő állatkert is Magyarországon. Ha ehhez még azt is hozzá tesszük, hogy a működéséhez nem használ fenntartói támogatást, hanem saját magát tartja el, mint gazdasági vállalkozás is eredményes a magyar állatkertek között. A 19 éves állatkert nem csak az ország egyik legfiatalabb állatkertje, hanem az európai listán is sok régi nagy múltú állatkertet előzött meg.

 

Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak, hogy minden évben újdonság várja a vendégeket. Idén, nagy sikerrel a Viktória házat fedezhették fel az ide látogatók, mely a különleges és s bizarr külsejű állatok gyűjteménye ; a vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász család s a felettük élő halálfejes majmocskák életébe. Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be a vendégeknek, a látogatók láthatnak ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.

[REKLAM]

 

Idén is szép számmal volt szaporulat, összesen 173 állatcsemete látott napvilágot. Az idei év sztárja az afrikai elefánt borjú volt. Az országban csak itt bemutatott afrikai elefánt bébi igazi kedvenc, hiszen a vendégek a fogantatástól végigkísérhették fejlődését – még nevet is a látogatók javaslataiból választottak gondozói. Kito – mely szuahéli nyelven féltett gyermeket s drága kincset jelent- kiváló egészségnek örvend, s Kwanza a mamája féltve vigyázza minden mozdulatát kicsinyének, mint ahogy Broutille a törpevíziló mama is büszkén figyeli hogy úszik pár hónapos borja a park víziló tavában. Ő a második törpevíziló borjú mely ebből a rendkívül veszélyeztetett fajból Nyíregyházán látta meg a napvilágot. Nincsenek könnyű helyzetben a fóka populációk sem a szabad természetben, ezért is öröm hogy az északi –tengeri borjúfóka család idén is szaporodott a nyíregyházi tölgyfák alatt. Bonifácnak a látogatók adták a nevet és nagyon várja már az idei hóesést.

Ha a fókák kinéznek medencéjükből, láthatják a 15 fős rénszarvas családot, akiknél idén egy hét alatt született 4 borjú.

 

A több mint 430 ezer vendég nem csak egy egyszerű állatkerti élményt kapott idén, hiszen a szerencsések több állat születését is végignézhették. A már említett kis fóka és több teve csikó is a vendégek szeme láttára jött a világra.

 

Az ide látogatók nagy kedvencei a csíkos farkú katták és a sárgaszakállas makik voltak, akik kölykei leginkább aprócska manókra hasonlítanak – a kicsiket testközelben is megtekinthették, hiszen a maki erdőkbe bárki beléphetett s közöttük sétálhatott a tavaszi és nyári időszakban.

[REKLAM]

A világ legnagyobb macskáinál is kopogtatott a gólya, szibériai tigrisek születtek. A két kölyök, Katja és Vladim szépen növekszik, 1 hónaposan 4 kg testsúlyúak voltak, de ivarérett korban pár év múlva akár 300 kg-osak is lehetnek majd.

Megtartották a műszaki átadását a Nyíregyházi Állatpark egyedülálló látványosságának, az Andok világát bemutató épületegyüttesnek is. A tavasszal a nagyközönség számára is látogatható állatbemutató igazi meglepetése, hogy a frissen betelepített tapírmama már az új helyen hozta világra csöppségét. Bár a bébi testalkata hasonló szüleinek, színe merőben más; bundáján hosszirányban világos színű csíkok és sormintaszerű foltok láthatóak,melyek az álcázást szolgálják a természetben az erdei aljnövényzetben. Néhány hónap alatt ez a minta fokozottan eltűnik, s 6-8 hónapos korában már olyan színű lesz, mint az ivarérett állatok.

Évek óta tartunk szemléletformáló, oktató tevékenységet. Az éves erdei iskola és a közkedvelt nyári tábor mellett az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségével együtt a nemzetközi sarkvidéki kampányban, a „Pole to pole” –ban is hatékonyan részt vettünk. Az európai kampány logóját a Nyíregyházi Állatpark készítette és több zoopedagógia ötlettel járult hozzá a több száz állatkert munkájához.

És még egy elismerés a végé; Fogyasztóbarát Vállalkozás lett a Nyíregyházi Állatpark. Ezt az elismerést alig tucatnyian birtokolják ma Magyarországon.