180 éve született Nyíregyháza  első tűzoltóparancsnoka

Krasznay Gábor polgármester 1883-ban jelentette be, hogy szervezett tűzoltóságot létesít. 1884. március 9-én tartották a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet alakuló közgyűlését. Nagy reményekkel kezdte meg működését az egylet, amelynek a főparancsnoki tisztségét egészen haláláig Sztárek Ferenc töltötte be. 1890-ben elkészítette a város tűzoltói szabályrendeletét. Szorgalmas munkával felvirágoztatta az egyletet, amely a budapesti millenáris versenyen a II. díjat nyerte el.

Egy időben a város műkedvelői társulatának az elnöki tisztségét is ellátta, azt 1887-ben dr. Jósa Andrásnak adta át. Egyik elnöke volt még a helyi Vöröskereszt Egyletnek is, valamint 1891-ben Kállay András főispán a város főkapitányává nevezte ki.

[REKLAM]

1898. december 6-án hunyt el. „Egyike legjobbjainknak, aki lelkesedni és tenni tudott – önzetlenül”. A Kállói utcai halottasházból a vasút melletti temetőben helyezték örök nyugalomra. 1924 októberében, egy társadalmi összefogás eredményeként a sírját exhumálták és újratemették az Északi temetőben, ahol a díszes síremléke ma is látható.

1997. május 28-án a nyíregyházi tűzoltólaktanya felvette a nevét és egy már­vány dombormű leleplezésével (Zagyva László alkotása) is tisztelegtek az emléke előtt. 2003-tól a város kiváló tűzoltója már Sztárek Ferenc-díjat kapott, majd 2006-ban a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” alapított díjnak lett a névadója. A kitüntetés a város lakosságának közbiztonsága érdekében hosszabb időn át végzett áldozatkész és felelősségteljes hivatásos tűzoltói, rendőri, polgárőri, közterület-felügyelői területen végzett tevékenység elismerésére adományozható.

Ilyés Gábor helytörténész (www.emlekjelek.hu)