173 állatcsemete született

Szépen nevelkedik a 2015-ben született elefántborjú a Nyíregyházi Állatparkban. A legkisebb elefántnak karácsonyra a Nyíregyházi Állatpark gondozói feldíszített fenyőfát is állítottak, de a kicsi a fenyő láttán annyira meglepődött, hogy édesanyja nem hagyta meg sokáig otthonukban. Az afrikaielefánt-borjú születése tavaly igazi szenzáció volt a sóstói állatkertben, s a kis ormányos azonnal a vendégek kedvencévé vált. A júniusban világra jött elefántbébinek a látogatók javaslata alapján a Kito nevet adták, amely szuahéli nyelven féltett gyermeket, drága kincset jelent. Kwanza, a mama gondosan neveli csemetéjét, Kito a látogatók szeme láttára szépen cseperedik.

 

BŐSÉGES VOLT A SZAPORULAT

 

Az afrikaielefánt-borjú világra jötte volt 2015-ben a legnagyobb szenzáció a Nyíregyházi Állatparkban, de a sóstói kertben tavaly szép számmal születtek kis állatok.

– Közel 200 kis állat született, köztük az afrikai elefánton kívül olyan ritkaság, mint a sörényes hangyász, számos nagyon ritka majom, mint a császárbajszú tamarin, vagy a szibériai tigrisek – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. – Úgy gondolom, szakmailag is hozzájárultunk ahhoz a célhoz, hogy ebben a globális világban, ami a Föld, az ember, az uralkodó faj próbáljon valamit megmenteni az alattvalókból, ha már használjuk, leigáztuk a természetet, valamit adjunk is vissza belőle. A Nyíregyházi Állatpark egy apró pont a nagy világegyetemben, de mi, amit lehetett, megtettünk.

 

A LÁTOGATÓK SZEME LÁTTÁRA NÖVEKEDNEK A KIS ÁLLATOK

 

Szépen cseperedik a kis víziló is a Nyíregyházi Állatparkban. Ő a második törpevíziló-borjú, amely ebből a rendkívül veszélyeztetett fajból Sóstón látta meg a napvilágot. Mivel ennél a fajnál fogságban sokkal több nőstény születik, az állatkert dolgozói számára igazi öröm volt, hogy itt vízilóbika jött világra. 2015-ben szépen gyarapodott az állatkert rénszarvasállománya, bőven volt szaporulat a patásoknál és a majmoknál is, és a világ legnagyobb nagymacskáinál is kopogtatott a gólya, két kis szibériaitigris-kölyök született. Katja és Vladim szépen növekszik, félévesen már éledezik bennük a vadászösztön, a nyers húsból már igazi ragadozó módjára lakmároznak. Az elmúlt évben is szaporodott az Északi-tengeri borjúfókacsalád is, a nyáron született apróságot szintén a látogatók nevezték el, Bonifácnak. A kis fóka születése azért is érdekes volt, mert a mama a medence szélén hozta világra csemetéjét, így azt a látogatók is végignézhették, csakúgy, mint a kétpúpú tevék kifutójánál, ahol egy fehér tevekanca világrajövetelét és lábra állását nézhette végig a nagyközönség. Már az idén tavasztól látogatható új létesítményben, az Andok világát bemutató épületben is született kis állat. A tapírmama már új lakóhelyén hozta világra kicsinyét.

F. A.