170 kg fekvenyomásban
Nyíregyházán is működik erőemelő klub. A Keletereje Egyesület versenyzői ráadásul jól is szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt, legutóbb az Európa-bajnokságról is érmekkel tértek haza.

Guggolás, felhúzás, fekvenyomás. Ebben a három versenyszámban mérik össze tudásukat az erőemelők egy-egy versenyen. A sportágat sokan keverik a súlyemeléssel és testépítéssel is, pedig csak az a hasonlóság, hogy itt is súlyokat használnak. A Keletereje Egyesület néhány hónapja alakult, és a válogatott korábbi szövetségi kapitánya vezeti.

– A munkám miatt 1,5 éve költöztem Nyíregyházára. Akkor már itt dolgozott edzőként Szimcsina Mihály, akivel felvettem a kapcsolatot, és megalakítottuk az egyesületet. Gyorsan híre ment a fiatalok körében, és a kezdeti ötfős létszám hamar húszra emelkedett. Szerencsére az eredmények is jönnek, így gyorsan fejlődünk – mondta Fekete Miklós klubvezető.

A versenyzők között sok a fiatal, akik jó eredményeket értek el a közelmúltban. Érmekkel térhettek haza az Európa-bajnokságról, több magyar csúcsot tartanak és megnyerték a magyar bajnokságot is. Kulcsár Dávid még csak 21 éves, de már komoly sikereket ért el. Fekvenyomásban például 170 kilogrammot teljesített. A sok edzés mellett megfelelő táplálkozásra is szükség van a jó eredményekhez.

– Reggel tojást, zabot és fehérjeturmixot eszem, majd nap közben különböző húsokat tésztával, kásával, a vacsora pedig túró joghurttal keverve. Sokat kell ennem, mert szeretnék beleerősödni a nagyobb súlycsoportba, de közben figyelnem kell arra is, hogy minőségi táplálékokat fogyasszak – mondta Kulcsár Dávid erőemelő.

A klubnak egyre több női tagja is van. Sokan attól tartanak, hogy a súlyzós edzésektől elveszítik nőies alakjukat, és túl izmosak lesznek, de ez a szakemberek szerint nincs így. Amennyiben még több női versenyzője lesz a klubnak, elindulhatnak a csapatversenyben is.

Dankó László