17 év után vége a házasságnak

Kuthy Patrícia, a Móricz Zsigmond Színház mûvésze mindent elkövet, hogy 17 együtt töltött év után elüldözze férjét a családi „fészekbõl”. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 3-i számában.)


Erre A Rózsák háborúja címû darabban kerül sor, amelynek premierjét március 2-án este tartották a Krúdy Kamarában. A remek szórakozást nyújtó elõadásban a Rózsa-házaspár élettörténetét követhetik nyomon a nézõk „bimbózó” szerelmük kibontakozásától egymás elleni ádáz viaskodásukig, amikor tüskéiket egymásnak szegezve, galádságban a másikat „túllicitálva”, távozásra akarják bírni az egykor hõn áhított kedvest.

 

Bosszúból doktorálhatnának

 

– A feleséget játszom, Rák Zoltán pedig a férjemet – nyilatkozta lapunknak Patrícia. – Széles Zita és Gulácsi Tamás az ügyvédeinket alakítják. Kollégáimmal remekül megértjük egymást, ami különösen fontos egy humorral teli elõadás esetében. A házaspár kemény „csatákat” vív egymás ellen, aminek a lakás berendezési tárgyai is kárát látják. Rengeteg kellékre van szükségünk, idõre kell sok mindennek megtörténnie, ezek összehangolása nem egyszerû feladat. A színpad két oldalán van a nézõtér, úgy kell játszanunk, hogy mindkét oldalon ülõk lássanak és halljanak mindent. Néhány évvel ezelõtt megnéztem a Michael Douglas és Kathleen Turner fõszereplésével forgatott filmet, ami nagyon tetszett, ezért örültem, hogy a Móricz Zsigmond Színház bemutatja Warren Adler mûvét. A sztori alapjaiban nálunk is megmaradt, de magyar környezetben játszódik a történet.

 

Családi játszmák tanulságokkal

 

Mint elmondta, azzal indul az elõadás, hogy két fiatal egymásra talál. Évekig élnek együtt, de egyszer csak az általa játszott asszony válni akar, a saját életét akarja élni, mert úgy érzi, eddig a férje árnyékában teltek napjai. A párja kezdetben szeretné maradásra bírni õt, ám hamarosan meggondolja magát, nem ellenzi a szakítást, de szintén ragaszkodik a csodás otthonukhoz. Ettõl kezdve módszeresen teszik tönkre egymás életét és persze a mesés lakást. Ész nélküli tetteiken a nézõk remekül szórakoznak.

További képekért kattintson a fotóra!

Hasonló szituációkat mindenki ismerhet, most azonban kívülrõl láthatja a „vérre menõ” családi játszmák komikus voltát, ugyanakkor az is világossá válik, mindez milyen értelmetlen, s mit kellene másképpen tenni. Sokkal jobb nevetve szembesülni a hibáinkkal.

 

Remek szerepek

 

– Ez az évad számomra minden szempontból szuper volt – folytatta Patrícia. – Remek szerepeket kaptam, kiváló rendezõkkel dolgozhattam... A Sherlock Holmesban huszonötször öltözöm át tetõtõl talpig, miközben utcagyerektõl öregasszonyig a legkülönbözõbb karakterek bõrébe bújok.

 

Örömjátékok

 

Egy reményvesztett nõt alakítok a Leenane szépében, aki egy boldogabb élet lehetõségéért pokoli utat jár be. Nagyon szeretjük ezt az elõadást, komoly színészi feladat. A Chicagót, amelyben Morton Mamát alakítom, szintén kedvelem. A zenés mûfaj is közel áll hozzám, ennek a musicalnek a dalai pedig különösen. A börtönben õ a fõnök, egy kis csúszópénz ellenében gondoskodik az elítélt lányokról. Alkatilag teljesen más típusú színésznõk szokták játszani ezt a szerepet, épp ezért tartom izgalmasnak a feladatot. Számomra igazi örömjátékok ezek, amikért érdemes színésznek lenni.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: Trifonov Éva)