1600 embernek adhat idén közmunkát a MÁV
A MÁV Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vesz a kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programban. A vasúttársaság mintegy 1600 embernek tud munkát biztosítani idén márciustól 2016. február végéig. A munkavállalók 170 vasútállomáson és 94 pályafenntartási szakaszon állhatnak munkába.

A nemzeti vasúttársaság hétfőtől megkezdte az idei közfoglalkoztatási programban alkalmazott munkavállalók ütemezett felvételét. A többség napi nyolc órában 170 vasútállomás peronjait, pénztár- és várócsarnokait, környezetét tisztítja és tartja majd rendben, az elgazosodott, rendezetlen zöldterületeket kaszálja, parlagfüvet irt, összeszedi a vasútvonalak melletti területeken elszórt vagy illegálisan lerakott szemetet, és árkot takarít. Lesznek olyanok is, akik adminisztrátorként segítik elő a program sikeres végrehajtását a munkavállalók időadatainak rögzítésével, munkájuk koordinálásával. A közfoglalkoztatottak egy részét elsősegélynyújtó és figyelőőri tanfolyamra is beiskolázza a MÁV. A résztvevők által végzett munka egyfelől hozzájárul a települések megítélésének javulásához, másfelől az utazóközönség elégedettségére is hatással lesz, mivel a vasútállomások tisztábbá, rendezettebbé válnak.

 

REGISZTRÁLT ÁLLÁSKERESŐKNEK

 

A programba azok jelentkezhetnek, akik elsősorban az adott településen élnek, regisztrált álláskeresők, a munkaügyi központ kiközvetítette őket, vállalták a munkavégzést és a foglalkoztathatósági vizsgálaton a munkakör betöltésére alkalmas minősítést kaptak. A közfoglalkoztatás során a tartósan munkanélküliek is több hónapra jövedelemforráshoz juthatnak, mindez elősegítheti életkörülményeik, önértékelésük, önbizalmuk javulását és az elsődleges munkaerőpiacra történő visszatérésüket is.

 

OKJ TANFOLYAMON IS INDULHAT

 

A kedvező tapasztalatokat felhasználva a MÁV Zrt. önállóan először a 2013 novemberétől 2014 áprilisáig tartó téli átmeneti közfoglalkoztatási programban vett részt, amit sikeresen teljesített. Azóta a nemzeti vasúttársaság több mint kétezer embernek adott ily módon munkalehetőséget. Mindemellett mintegy hatszáz álláskeresőnek biztosított részvételt OKJ-s végzettséget adó faipari gépkezelői vagy motorfűrész kezelői tanfolyamokon.

Fotó: iho.hu