15 éves az Arany János Tehetséggondozó Program

2000-től működik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban az Arany János Tehetséggondozó Program, amit az intézmény egykori igazgatója, Pintér Miklós vezetett be a középiskolában. A módszer ma már 23 intézménypárban működik Magyarországon. Ennek lényege, hogy plusz egy évet biztosít a gimnáziumi képzés előtt a tehetséges, de hátrányos helyzetben élő fiataloknak ahhoz, hogy „ledolgozzák” azokat a hátrányokat, amelyeket magukkal hoztak. Az Arany Jánosi blokk keretein belül a személyiségfejlesztére és a tanulásmódszertanra fektetnek nagy hangsúlyt.

Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium igazgatója a konferencián azt mondta, a tehetséggondozó program célja, hogy a hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekeknek a középosztálybeli lehetőségeket biztosítsa, és saját értelmiséget képezzen a régiónak.
Az Arany János Tehetséggondozó Program eddig közel 500 tanulónak biztosított lehetőséget ahhoz, hogy a szociokulturális hátrányát az iskola segítségével leküzdje.

További képekért kattintson a fotóra!

Halkóné dr. Rudolf Éva, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, Nyíregyháza büszke köznevelési intézményhálózatára. Az elnök fontosnak tartotta azt, hogy a programban részt vevő gimnáziumban külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetben élő fiatalokra, akik itt tudják megszerezni azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket esetleg egy hátrányosabb családban nem tudnának.
Az Arany János Tehetséggondozó Program a pedagógusokra plusz feladatokat ró. Nyertesei a diákokon kívül az őket nevelő szülők is.

Dr. Polonkai Mária, a Magyar Tehetséggondozó Szervezetek Szövetségének alelnöke azt mondta az Arany János Tehetséggondozó Programról, hogy egy több lábon álló program. Hozzátette, korábban ebből táplálkozott a közoktatás, jelenleg pedig a köznevelés merít belőle, hiszen az intézmények emiatt kénytelenek voltak megújulni. Dr. Polonkai Mária elmondta, sokat adott a program a diákoknak, mivel a hátrányos helyzetben lévő kistelepülések gyermekeit a felsőoktatásba juttatta. Természetesen a szülők is sokat kaptak ettől a lehetőségtől, hiszen kaptak egy nyelvvizsgával rendelkező, kinyílt gyereket, akik megvalósíthatták álmaikat.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő program eredményeit és tapasztalatait konferencia keretein belül osztották meg egymással a szakemberek, amelyről egy évkönyv is megjelent.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)