13 sírt rongált meg a nyírtassi testvérpár – Vádemelés a sírrongáló fiatalok ellen

A Nyíregyházi Járási Ügyészség rongálás és lopás bűntettével vádolja a 15, illetve 17 éves nyírtassi testvérpár tagjait, akik előbb tavaly április elején egyik este, a lakásuk közelében lévő temetőbe mentek, ahol összesen 13 síremléket rongáltak meg úgy, hogy ledöntötték a sírköveket a földre, illetve összetörték több esetben a kőből készült virágtartókat.

Az egyes sírokban 20.000, - 30.000,- forint kár keletkezett, de nyilván jóval nagyobb volt az elhunytak hozzátartozóinak lelki fájdalma, amit a két fiú okozott.

 

Ezt követően júliusban előbb az idősebb fiú tört be az utcájukban lévő egyik lakóházba, ahonnan készpénzt és használati tárgyakat tulajdonított el 135.000,- forint értékben, majd ugyanezt megkísérelte az öccse is, azonban a szomszédok felfigyeltek a zajra, ezért a fiú elmenekült a helyszínről.

 

A büntetlen előéletű fiatalok a nyomozás során beismerő vallomást tettek, megbánták tettüket.

Egyébként magyarázatot nem tudtak adni a temetői vandálkodásuk okáról.

 

Bár a sírok megrongálásával okozott kár esetenként nem érte el az 50.000,- forintot, azonban a törvény szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki a bűncselekményt temetőben, különösen síremlékre követi el.

 

A fiatalkorúak ügyésze azt indítványozta a vádiratban, hogy a fiatalabb vádlottat a bíróság bocsássa próbára és egyidejűleg rendelje el a pártfogó felügyeletét, míg az idősebb vádlottnál az ügyész a közérdekű munka büntetés kiszabását tartja indokoltnak.

 

Az eljárás a Kisvárdai Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség