Teljes a közvilágítás, visszakapcsoltak minden lámpatestet

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a szerződés szerinti befejezési határidő előtt visszakapcsolta az összes, korábban üzemen kívül helyezett lámpatestet. A lámpatestek kikapcsolására a 2022 második félévében jelentkező drasztikus energiaár-emelkedés miatt volt szükség. A közvilágítási költségek csökkentése érdekében a 17 600 közvilágítási lámpatest közül 1260 darabot leszerelés nélkül üzemen kívül helyeztek. Ezek most újra üzemelnek.

A 2022-es drasztikus energiaár-emelkedés miatt a nyíregyházi önkormányzat rendkívüli intézkedés bevezetésére kényszerült. A közvilágítási költségek csökkentése érdekében a 17 600 közvilágítási lámpatest közül 1260 darabot leszerelés nélkül üzemen kívül helyeztek. Ezek most újra üzemelnek. Az intézkedés összesen 66 utcát érintett, az utak kiválasztásánál természetesen kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a lakosság és a közlekedés biztonsága ne csökkenjen. A lakóutcák, valamint a gyalogátkelőhelyek és a csomópontok megvilágítása változatlan maradt. A lámpatestek kikapcsolása nem okozott problémát, de a pénzügyi megtakarítások jelentősek lettek, melyekből fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat több városrészben is. Szalai István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. műszaki igazgatója elmondta, az energiaárak mérséklése változást hozott.

„A villamosenergia-költségek csökkentése érdekében az elmúlt év során leszerelés nélkül kikapcsoltunk 1260 darab lámpatestet. Közben a villamosenergia-költségek mérséklődtek. Ennek okán a visszakapcsolást megterveztük”

nyilatkozta Szalai István. A munkálathoz elkészültek a szükséges tervek, a hálózati engedélyek jóváhagyása, valamint a kivitelezést végző vállalkozók kiválasztása is megtörtént. A visszakapcsolás a 2023. december 19-ei szerződés-aláírást követően el is kezdődött. A szerződés szerinti befejezési határidő 2024. február 28-a.

„A visszakapcsolás gyakorlatilag meg is valósult. Ennek most a kivitelezése műszaki ellenőr bevonásával, műszaki átadás-átvételi eljárás keretében zajlik. Ennek a várható befejezése február 15. A munkálatok során kiderült, hogy a visszakapcsolt lámpatestek közül van néhány, amelyik ennek ellenére sem működik itt. Kábelhibát diagnosztizáltak a kollégák, ezeket a hibás helyszíneket továbbítottuk a hálózati engedélyes felé, aki ezen kábelhibákat ütemezetten, kapacitás függvényében javítja”

mondta a műszaki igazgató. Szalai István hozzátette, a lámpatesthibákkal kapcsolatos lakossági bejelentéseket a Berettyó-Vill Bt. felé kell megtenni a 06-70/616-6204-es telefonszámon, vagy e-mailt is írhatnak az info@berettyo-vill.hu e-mail-címre. A telefonos és e-mailes megkeresés mellett lehetőség van a cég honlapján a hibabejelentés menüpont alatt is megtenni a jelzést, amely a berettyo-vill.hu/hibabejelentes oldalon lehetséges. A hibákat a NYÍRVV felé is lehet jelezni, ebben az esetben ők továbbítják a hibabejelentést a Berettyó-Vill Bt. felé.

 

Kapcsolódó galéria

Közvilágítás maradék részének a visszakapcsolása