110 éve született Dienes István

Dienes István Beszél a bronz című versét unokaöccse, Erdélyi Tamás mondta el azon a koszorúzáson, amelyet a „honfelügyelő” születésének 110. évfordulóján tartott Nyíregyháza önkormányzata és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület a városháza udvarán, ahol bronz emlékműve 2006-tól áll. Dienes István 1906-ban született. A Polgári Fiúiskola tanulója volt 1916 és 1920 között. Az iskolai éveket követően kereskedőtanonc lett, majd 1923-tól 1941-ig a város alkalmazásában dolgozott, a mérnöki iroda napidíjasaként műszaki rajzoló és műszaki tiszt volt. 1942-ben nyitotta meg a Kossuth tér sarkán vaskereskedését. Dienes István sokat tett Nyíregyházáért: részt vett az örökváltság 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat megszervezésében és az ő tervei alapján készítették el 1927-ben Sóstógyógyfürdőn a székely kaput. Elméleti síkon is sokat dolgozott a városért: Nyíregyháza népe címmel írt tanulmányt, 1939-ben pedig ő szerkesztette a Vármegyei Szociográfiákat. Írt verseket, tárcákat is, ezeket a Nyírvidék közölte. Dienes István volt a mai Jósaváros névadója, de a városban található emléktáblák közül is többnek ő fogalmazta meg feliratát. Dienes István emléke a mai napig él Nyíregyházán.

További képekért kattintson a fotóra!

Erdélyi Tamás azt mondta, Dienes István nagymértékben hozzájárult a város műszaki munkáihoz, gyűjtötte a környék és a város jelentős eseményeit, értékeit, és erről tájékoztatást adott mindenkinek. Erdélyi Tamás hozzátette, úgy véli, Dienes István a város jelentős egyéniségei közé tartozik.

Dienes István bronzból készült képét Tóth Sándor szobrászművész alkotta meg és avatták fel születésének 100. évfordulóján, 2006-ban, a városháza udvarán.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)