107 éves a legidősebb nyíregyházi

Első és második világháború, forradalom, Rákosi- és Kádár-korszak, rendszerváltás. Csak néhány történelmi esemény, amelyet a 107 éves Kató néni meg- és átélt. 1908. november 6-án született Tiszaújlakon. Világ életében szeretett utazni, bejárta a fél világot. Mindemellett mély vallásos életet élt, fontosnak tartotta, hogy összefogja a helyi evangélikus közösséget, ezért vasárnapi iskolát tartott a gyerekeknek. Nagyon szeretett olvasni, ahogy ő mondja, a családjukban ez egyfajta nívót jelentett. Dolgozott a cipőgyárban bérszámfejtőként, és még mozit is vezetett. Házasságából egy fia született.

 

„NEM VOLT KÖNNYŰ”

 

Férjét 1944-ben elhurcolták málenkij robotra, ahonnan soha többé nem tért vissza, így Kató néninek az édesanyját, a nagynénjét és a gyermekét kellett eltartania hosszú éveken keresztül. 1960-ban költözött Nyíregyházára.

További képekért kattintson a fotóra!

Ott jártunkkor azt mondta, sok nehéz évet élt át, de Isten mindig vele volt és megsegítette. 96 éves kora óta a Szociális Gondozási Központ munkatársai látják el. Az ő körükben ünnepelte születésnapját is.

 

IMÁDKOZIK ÉS ÉNEKEL

 

Kató néni mindennapjait ma már csak pihenéssel tölti. Az egyik fülére nem hall, látása pedig sokat romlott az utóbbi időszakban, de ennek ellenére, ahogy ő mondja, jól érzi magát. Sokat imádkozik, énekel, és mesél a régi dolgokról. Kedvence a húsleves, a főtt hús és a sóskaszósz, ebéd után pedig mindig kér süteményt is. Jelenleg egyedül él, Budapesten lakik a menye és két unokája, velük szokta tartani a kapcsolatot. Kató néninek az év elején kezdődő tüdőgyulladása volt, de szerencsére abból is kigyógyult és a szíve is jól bírja – a korához képest. Azt mondja, már csak egy vágya van: szeretne végigsétálni az utcán szülőfalujában, Tiszaújlakon.

Bruszel Dóra

(Fotó: Trifonov Éva)