10 éves az Eperjesi Átrium Galéria
Kiállítás nyílt szlovák és nyíregyházi művészek alkotásaiból a Városi Galériában. A Városnapokhoz kapcsolódó tárlaton bemutatkozott az eperjesi Átrium Galéria több alkotója is annak bizonyítékaként, hogy a művészet nem ismer határokat.

„10 éves az Eperjesi ÁTRIUM Galéria” címmel nyílt kiállítás a Városi Galériában. A Városnapok keretein belül megnyílt tárlaton nyíregyházi művészek mellett bemutatkoztak eperjesi alkotók, akiknek a munkáit a galéria kezeli. Nyíregyháza testvérvárosának, Eperjesnek a művészeti galériája egy évtizeddel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy teret biztosítson képző,- és iparművészeknek. Az elmúlt 10 év alatt több, mint 100 művész alkotását láthatta már az eperjesi művészetkedvelő közönség. Bemutatkoztak már fotóművészek, keramikusok, festőművészek és grafikusok. A galéria kapcsolatot ápol több felsőoktatási intézménnyel, valamint külföldi városokkal is.

 

Kultúra, mit összekötő kapocs

 

Maria Putnoczka, az Eperjesi Önkormányzat Kulturális Osztályának vezetője azt mondta, a kultúra úgy lehet egy kapocs, hogy a nemzetközi városok között egymást meg tudják mutatni. Hozzátette, főleg olyan kultúra esetén, amihez nem kell tolmács, mert vizuális jellegű. Ezért ezeknél elég bemutatni és az emberek le tudják venni belőle az üzenetet.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi kiállítás gondolata 2015 nyarán vetődött fel, hiszen a szabolcsi megyeszékhely két éve áll szorosabb kapcsolatban a kelet- szlovákiai településsel.

 

Könnyű, közös nyelv

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, a kultúra az egyik legkönnyebb nyelv, amellyel meg lehet szólítani az embereket. Két éve, hogy Nyíregyháza polgármestere újból felvette a kapcsolatot az eperjesi új vezetéssel. Az alpolgármester hozzátette, Nyíregyháza és Eperjes között nagyon jó kapcsolat alakult ki, nem csak a közös művészeti táborok, hanem a közös uniós pályázatok is mutatják, hogy a két város közel került egymáshoz. Ezt szemlélteti, hogy ebben az évben a március 15-i ünnepségen is jelen volt Nyíregyháza. Külön meghívást kapott az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, aki partnerséget kötött az ottani nagyon híres Evangélikus Eperjesi Gimnáziummal. Dr. Ulrich Attila azt mondta, a kultúra, ha van mögötte tartalom, akkor talán a legjobb közvetítő arra, hogy a különböző népek jobban megismerjék egymást és tolerálják azt a különbséget, ami közöttük esetlegesen fennáll.

Az eperjesi és nyíregyházi művészek közös kiállítását június 11-ig tekinthetik meg a Városi Galériában.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)