10 dolog, amit nem tudtál a magyar nyelvről

1. A ma élő nyelvünkben mindössze 800–1000 olyan szó található, mely egykor az alapszókincsünk részét képezte, noha A magyar nyelv nagyszótárában 110 000 kap helyet.

2. Az első fennmaradt írásos emlékünk 1190-re datálható és a Halotti beszéd címet viseli.

3. Az egyik Grimm testvér, Jacob is megismerkedett nyelvünkkel és a következőket mondta róla: „a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet.”

4. Nem véletlenül emlegetjük annyit, hogy mennyire dallamos a magyar nyelv, hiszen teljes mértékben alkalmas ütemhangsúlyos versek alkotására, ami igazi ritkaság!

5. A magyar helyesírást szabályozó kiadvány elsőként 1832-ben jelent meg, a legújabb 12. kiadás pedig 2015 augusztusában.

6. A hazai egyetemeken kívül, a világ közel 30 országában működnek magyar tanszékek a felsőoktatási intézményekben.

7. Az anyanyelvi beszélők száma szerint a világon a 62., Európában pedig a 14. hely a Miénk.

8. Ha egy internetes portál megpróbálja megtalálni a világ 10 legnehezebb nyelvét, a magyar mindig ott van és általában a top 5-ben helyezkedik el.

9. Játékosságból sincs hiány, rengeteg palindromot találhatunk nyelvünkben – betűsorokat, melyek visszafelé olvasva is azonosak az eredetivel. Nézzünk pár példát:

A cápa ette apáca.
A kólanyalóka.
Csáp alakú kalapács.
A császár ász ácsa.

10. Kosztolányi Dezső költőnk szerint a legszebb magyar szavaink a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír – az abszolút győztese pedig a fülolaj.

Farkas Fanni

(Fotó: internet)