Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése


A GINOP-7.1.9-17-2018-00005 azonosítószámú, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése című pályázat 2018. július 24-én támogató döntésben részesült, mely alapján Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 1,445 milliárd Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Magyarország Kormánya a 1248/2021. (V. 6.) Korm. határozat alapján további 452 273 209 Ft támogatást biztosít a projekt megvalósításának biztosítására, amely konzorciumban valósul meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel.

Az 1 444 603 078 Ft összköltségű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás elsődleges célja a jelenleg meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemekkel.

A pályázat keretén belül az alábbi fő tevékenységek valósulnak meg:

  • Szökőkútpark kialakítása az AQUARIUS élményfürdő előtti parkban és a volt Szeréna laki ingatlan déli részén hang- és fény effektekkel, kapcsolódó térrekonstrukcióval,
  • Kerékpárkölcsönző és szerviz pont kialakítása, kerékpárok beszerzése,
  • Parkolóhelyek optimalizálása
  • 3 db nyilvános WC telepítése,
  • Zöldfelület rekonstrukció, öntözőhálózat telepítése– és egyéb turisztikai célú épített/telepített kiegészítő élményelemek kialakítása: termelői piactér és zenepavilon,
  • A Tófürdő előtti és a Székelykapu előtti meglévő szökőkutak összekötése, kapcsolódó térburkolati-, és zöldfelületi rekonstrukció,
  • Trambulin park kialakítása.

A projekt megvalósítása során megtörténik a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése, 6607 m2  -es felületen gyepesítéssel, 34 darab lombhullató fa, 1325 db cserje és 383 db évelő növény telepítésével. További cél a térségi kínálat elérhetőségének javítása, a környéki vonzerők bekapcsolása a helyi kínálati elemek csomagjába, a parkolási infrastruktúra fejlesztésével a fő turisztikai attrakciók elérhetőségének könnyebbé és hatékonyabbá tétele.

A termelői piactér megújításával színvonalas körülmények között lesz lehetőség a helyi és regionális piac organikus termékeinek bemutatására, értékesítésére, tematizált események szervezésére.

A fejlesztések közvetlen és közvetett hatásai révén az idelátogatók több élménnyel gazdagodnak, kényelmesebbé válik a parkolás, fokozottabban integrálhatók és csomagban is értékesíthetők lesznek a térség turisztikai vonzerői. Növekedhet a visszatérési ráta, összességében pedig nő a vendég- és látogatószám és ezzel együtt a turizmusból származó bevétel. A pályázat keretében megvalósítani kívánt Gyógyhelyfejlesztés célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. A tervezett fejlesztések kiegészítik a gyógyfürdő meglévő kínálatát, egész évben igénybe vehető, piacképes szolgáltatások, attrakciók jönnek létre.

A kivitelezési munkálatok 2021. május 11-én kezdődnek, és várhatóan 2021 őszén fejeződnek be. A munkaterület elkerítése szakaszosan történik, a Hunguest Hotel Sóstó és a Svájci Lak közötti parkolók lezárásra kerülnek 2021. május 12-től.

A projekt megvalósításának időszakában a látogatók tájékozódását angol és magyar nyelvű tájékoztató táblák segítik.

Újabb turisztikai beruházás valósult meg Sóstón

2022.06.30.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 1, 444 milliárd forint összegű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” című, GINOP-7.1.9-17-2018-00005 azonosító számú pályázat megvalósítására. A projekt konzorciumban került megvalósításra a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt -vel együttműködve az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból.

A beruházás elsődleges célja volt a meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemekkel.

A fejlesztés eredményeként az alábbi fő tevékenységek valósultak meg:

• Szökőkútpark kialakítása az AQUARIUS élményfürdő előtti parkban és a Hunguest Hotel Sóstó szálloda ingatlanának déli részén hang- és fény effektekkel, meglévő szökőkutak összekötése, kapcsolódó térburkolati-, és zöldfelületi rekonstrukció 
• Kerékpárkölcsönző és szerviz pont kialakítása, kerékpárok beszerzése,
• Parkolóhelyek optimalizálása, 3 db nyilvános WC telepítése,
• Zöldfelület rekonstrukció, öntözőhálózat telepítése– és egyéb turisztikai célú épített/telepített kiegészítő élményelemek kialakítása: termelői piactér és zenepavilon, trambulin park kialakítása.

A beruházásnak köszönhetően megtörtént a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése. További cél volt a térségi kínálat elérhetőségének javítása, a környéki vonzerők bekapcsolása a helyi kínálati elemek csomagjába, a parkolási infrastruktúra fejlesztésével a fő turisztikai attrakciók elérhetőségének könnyebbé és hatékonyabbá tétele.  A termelői piactér megújításával színvonalas körülmények között lesz lehetőség a helyi és regionális piac organikus termékeinek bemutatására, értékesítésére, tematizált események szervezésére.
 

Kapcsolódó fotók:

Városi cégeink