Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése


A GINOP-7.1.9-17-2018-00005 azonosítószámú, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése című pályázat 2018. július 24-én támogató döntésben részesült, mely alapján Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 1,445 milliárd Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Magyarország Kormánya a 1248/2021. (V. 6.) Korm. határozat alapján további 452 273 209 Ft támogatást biztosít a projekt megvalósításának biztosítására, amely konzorciumban valósul meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel.

Az 1 444 603 078 Ft összköltségű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás elsődleges célja a jelenleg meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemekkel.

A pályázat keretén belül az alábbi fő tevékenységek valósulnak meg:

  • Szökőkútpark kialakítása az AQUARIUS élményfürdő előtti parkban és a volt Szeréna laki ingatlan déli részén hang- és fény effektekkel, kapcsolódó térrekonstrukcióval,
  • Kerékpárkölcsönző és szerviz pont kialakítása, kerékpárok beszerzése,
  • Parkolóhelyek optimalizálása
  • 3 db nyilvános WC telepítése,
  • Zöldfelület rekonstrukció, öntözőhálózat telepítése– és egyéb turisztikai célú épített/telepített kiegészítő élményelemek kialakítása: termelői piactér és zenepavilon,
  • A Tófürdő előtti és a Székelykapu előtti meglévő szökőkutak összekötése, kapcsolódó térburkolati-, és zöldfelületi rekonstrukció,
  • Trambulin park kialakítása.

A projekt megvalósítása során megtörténik a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése, 6607 m2  -es felületen gyepesítéssel, 34 darab lombhullató fa, 1325 db cserje és 383 db évelő növény telepítésével. További cél a térségi kínálat elérhetőségének javítása, a környéki vonzerők bekapcsolása a helyi kínálati elemek csomagjába, a parkolási infrastruktúra fejlesztésével a fő turisztikai attrakciók elérhetőségének könnyebbé és hatékonyabbá tétele.

A termelői piactér megújításával színvonalas körülmények között lesz lehetőség a helyi és regionális piac organikus termékeinek bemutatására, értékesítésére, tematizált események szervezésére.

A fejlesztések közvetlen és közvetett hatásai révén az idelátogatók több élménnyel gazdagodnak, kényelmesebbé válik a parkolás, fokozottabban integrálhatók és csomagban is értékesíthetők lesznek a térség turisztikai vonzerői. Növekedhet a visszatérési ráta, összességében pedig nő a vendég- és látogatószám és ezzel együtt a turizmusból származó bevétel. A pályázat keretében megvalósítani kívánt Gyógyhelyfejlesztés célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. A tervezett fejlesztések kiegészítik a gyógyfürdő meglévő kínálatát, egész évben igénybe vehető, piacképes szolgáltatások, attrakciók jönnek létre.

A kivitelezési munkálatok 2021. május 11-én kezdődnek, és várhatóan 2021 őszén fejeződnek be. A munkaterület elkerítése szakaszosan történik, a Hunguest Hotel Sóstó és a Svájci Lak közötti parkolók lezárásra kerülnek 2021. május 12-től.

A projekt megvalósításának időszakában a látogatók tájékozódását angol és magyar nyelvű tájékoztató táblák segítik.

Kapcsolódó fotók:

Városi cégeink