Családbarát intézmények fejlesztése


                                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

A kedvezményezett neve:
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe:
„Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál”

A projekt azonosítószáma:
TOP-6.2.1-15-NY1-2016-00001

A szerződött támogatás összege:
700 millió forint

A támogatás mértéke:
100 százalék

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2018.10.31.

A projekt tartalmának bemutatása:
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 700 millió forint 100%-os intenzitású támogatást nyert a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című, TOP-6.2.1-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú projekt megvalósítására. A projekt keretén belül 6 óvoda komplex felújítása valósul meg. Erre azért volt szükség, mert a kiválasztott intézmények épületei sem műszakilag, sem esztétikailag nem felelnek meg a mai kor követelményeinek. A fejlesztéssel érintett épületek a 70-es, 80-as években épültek, egyes épületrészek, valamint a gyerekek által is használt terek, azóta sem lettek felújítva, csupán karbantartó jellegű munkák kerültek elvégzésre. Szinte minden épületben balesetveszélyesek a járdák, betonburkolatok és környezetükre leromlott állapot a jellemző.

Szintén nagy veszélyforrást jelent a korszerűtlen és amortizált, helyenként toldozott-foltozott állapotban lévő fa és műanyag lambéria. Komoly probléma több intézmény, épület esetében is, hogy a fa és PVC lambéria burkolat menekülési útvonalat is érint, így az éghető anyagok eltávolítása és cseréje elkerülhetetlen.

A projekt keretében 6 óvoda – viszonylagosan - komplex felújítása valósul meg:
1. Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Városmajor u. 1.)
2. Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézmény (4400 Nyíregyháza, Kert köz 8.)
3. Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény (4400 Nyíregyháza Fazekas János tér 25.)
4. Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézmény (4400 Nyíregyháza, Kereszt u. 8.)
5. Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézmény (4400 Nyíregyháza, Búza u. 17.)
6. Eszterlánc Északi Óvoda Ferenc körúti Telephely (4400 Nyíregyháza, Ferenc krt. 1.)

A felújítás során, a tervezett projektelemek végrehajtásával jelentősen javul a gyermekek biztonságos óvodai ellátása és az intézményekben az óvodai szolgáltatás színvonala. Jelen projekt egyedülálló, hiszen ilyen mértékű fejlesztések az óvodák megépítése óta nem voltak ezen intézményeknél.

A projekt átfogó célja:
- 3-6 év közötti gyermekek óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minőségének fejlesztése,
- a családok életminőségének a javítása.

A projekt megvalósításával Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata stratégiai célul tűzte ki a 3-6 év közötti gyermekek óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítását és a szolgáltatások minőségének fejlesztését. Az Önkormányzat ezen cél megvalósítását az intézmények komplex felújításával, illetve a kapcsolódó eszközbeszerzéssel kívánja elérni.

Specifikus célok

A családok, kiemelten a kisgyermeket nevelő nők munkába állásának támogatása a fejlesztés által: a kisgyermeket nevelő nők munkaerőpiacra történő visszatérése jellemzően a kötött munkaidő, illetve a gyermekkel kapcsolatos teendők ellátása okán nehezebb. A minőségi követelmények javulása maga után vonja, hogy a szülők problémamentesen oldják meg az óvodaválasztás, a beíratás kérdését. Gyermekük elhelyezése miatt nem aggódva, a szülők, különös tekintettel az anyák nagyobb eséllyel jelenhetnek meg a munkaerőpiacon, szívesebben vállalnak munkát, illetve munkavégzésük során koncentráltabban, hatékonyabbak lehetnek.

Polgármesteri helyszíni szemle 2018.05.29.

Zajlanak a kivitelezési munkálatok az óvodákban

Újabb óvodák komplex fejlesztését valósítja meg az önkormányzat 700 millió forint értékben. A korszerűsítések 6 intézményt érintenek és 100 százalékos európai uniós pályázatból jönnek létre. A kivitelezési munkálatok május 1-jén kezdődtek és augusztus 31-re be is fejeződnek, 2020-ig pedig az összes önkormányzati óvoda és bölcsőde legalább energetikai korszerűsítése megtörténik.

A Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményében tartott helyszíni bejárást dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 700 millió forint 100%-os intenzitású támogatást nyert a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című projekt megvalósítására, melynek keretén belül 6 óvoda komplex felújítása valósul meg. A fejlesztéssel érintett épületek a 70-es, 80-as években épültek, egyes épületrészek, valamint a gyerekek által is használt terek, azóta sem lettek felújítva, csupán karbantartó jellegű munkák kerültek elvégzésre.

- Nagyon örülök, hogy most 6 óvodát augusztus végéig rendbe tudunk tenni kívül és belül is,és a játszótereket is megújítjuk. Ennek a hat intézménynek a felújítása egy 700 millió forintos beruházást jelent. Május elsején megkezdődtek a munkák és a tervezett augusztus végére be is fejeződnek. Közben a gyermekek elhelyezéséről gondoskodnak az óvodai vezetők. Ezzel együtt folytatjuk azt a programot, aminek az a célja, hogy mind a 34 óvodát felújítsuk. Már a következő 8 óvodára is támogatási szerződésünk van, amit a következő évben 260 millió forintos európai uniós forrásból fogunk felújítani – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményében eddig megvalósult az „A” szárny homlokzati hőszigetelése és a tető héjazat cseréje. Elkezdődött a melléképület felújítása, a kültéri ütéscsillapító gumilapok felújítása, cseréje, a jobb oldali szárnyban a laminált parketta lerakása, radiátorcsere, vizesblokkok felújítása, festés és fali burkolás. A munkálatok úgy zajlanak, hogy közben a gyerekeket zavartalanul tudja fogadni az intézmény. A projektben érintett hat óvoda a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézménye és Városmajori Tagintézménye, a Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézménye és Kikelet Tagintézménye, a Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézménye, valamint az Eszterlánc Északi Óvoda Ferenc körúti Telephelye. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt jelentette ki a bejáráson, hogy újabb 8 óvoda felújítására nyertek pályázati forrást, így 2020-ig minden önkormányzati fenntartásban lévő bölcsőde és óvoda megújul legalább energetikailag.

A cikk és a televíziós anyag megtekinthető az alábbi linken:
https://www.nyiregyhaza.hu/zajlanak-a-kivitelezesi-munkalatok--bejarast-tartottak-a-varosmajor-utcai-ovodaban-2018-05-29

 


 

Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézmény

Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézmény

Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézmény

 

Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény

 

Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézmény

Eszterlánc Északi Óvoda Ferenc körúti Telephely

 

 

 


 

Nyiregyhaza.hu megjelenés linkek:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ovodafejlesztes-szuloi-ertekezlet-a-kereszt-utcan-foto-trifonov-eva-2018-04-04

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujabb-hat-ovoda-komplex-korszerusitese-kezdodik-2018-04-05

https://www.nyiregyhaza.hu/post/zajlanak-a-kivitelezesi-munkalatok--bejarast-tartottak-a-varosmajor-utcai-ovodaban-2018-05-29

https://www.nyiregyhaza.hu/post/helyszini-szemle-a-varosmajori-ovodaban-foto-szarka-lajos-2018-05-29

https://www.nyiregyhaza.hu/hat-ovoda-felujitasa-zajlik-nyiregyhazan-2018-05-29

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jol-haladnak-a-munkalatok-az-ovodakban--osztol-megujult-intezmenyek-varjak-a-gyerekeket-2018-06-13

https://www.nyiregyhaza.hu/helyszini-bejaras-a-buzaszem-ovodaban-foto-trifonov-eva-2018-06-14

 

Városi cégeink